Apple doar licentiaza iOS utilizatorilor

apple obligare oferire dateApple doar licentiaza iOS utilizatorilor iPhone, iPad si iPod Touch-urilor in loc sa il vanda celor care ii cumpara terminalele, lucru pe care mai toate companiile le fac cu sistemele de operare create pentru produsele pe care le vand in lumea intreaga.

In baza acestui argument, ministerul de justitie din SUA incearca sa convinga o instanta americana sa oblige compania Apple sa deblocheze terminalele iPhone blocate cu un cod de siguranta si sa le ofere autoritatilor acces la datele din dispozitive in cadrul investigatiilor.

Cei de la ministerul de justitie se considera indreptatiti sa poata obliga Apple si implicit orice alte companii care actioneaza la fel, sa le ofere orice fel de date despre utilizatorii de terminale mobile, calculatoare, etc, in cadrul investigatiilor care au la baza comiterea de infractiuni, protejarea sigurantei nationale, etc.

A new filing from the DoJ attacks this second point in a novel and far-reaching way. The Justice Department lawyers argue that because Apple licenses its software — as opposed to selling it outright — that it is appropriate for the government to demand that Apple provide assistance in its legal cases.

Daca ministerul de justitie va reusi intr-adevar sa convinga justitia americana sa ii dea dreptate, atunci vorbim despre un precedent periculos care va duce la obligarea tuturor producatorilor de dispozitive electronice cu un sistem de operare proprietar sa ofere informatii despre proprietari.

Deocamdata procesul este in proces de judecare, asa ca nimeni nu stie daca Apple va reusi sa isi apere dreptul de a proteja intimitatea utilizatorilor, iar probabil totul va fi rezolvat aici prin presiune comuna pusa de catre marii producatori de produse electronice pe guvernul american sa renunte la idee.