Prima Pagina WiFi Li-Fi – tehnologia de 100 de ori mai rapida ca Wi-Fi

Li-Fi – tehnologia de 100 de ori mai rapida ca Wi-Fi

Li-Fi internet rapid Wi-FiLi-Fi o noua tehnologie prezentata zilele trecute in Europa, ea fiind capabila sa transfere date la viteze ce sunt de 100 de ori mai mari decat cele atinse de catre retelele Wi-Fi clasice, deci vorbim despre o adevarata revolutie in materia comunicatiilor.

Adusa initial la cunostinta publicului in anul 2011, tehnologia Li-Fi este capabila sa transmita date la viteze de pana la 1 GBps, deci fisiere de cativa GB pot fi descarcate in doar cateva secunde, backup-ul de date facandu-se mult, mult mai rapid decat in trecut pe terminalele noastre.

Li-Fi este in momentul de fata testata de catre un startup estonian, ei reusind sa reproduca vitezele de transfer de date de pana la 1 GBps, vitezele teoretice de transfer fiind mult mai mari, insa totul depinde si de cat de rapide sunt mediile de stocare testate de catre companii.

Transferul de date este facut cu ajutorul luminii, intr-un mod relativ similar cu cel in baza carora functioneaza retelele de fibra optica, astfel ca startup-ul estonian a facut demonstratii cu becuri care sunt capabile sa faca transmisiunile de date la viteze greu de imaginat pana acum.

We are doing a few pilot projects within different industries where we can utilise the VLC (visible light communication) technology. Currently we have designed a smart lighting solution for an industrial environment where the data communication is done through light. We are also doing a pilot project with a private client where we are setting up a Li-Fi network to access the internet in their office space.

Desi tehnologia Li-Fi este in proces de dezvoltare de 4 ani, exista in continuare foarte multe probleme de rezolvat inainte ca o versiune pentru consumatori sa fie oferita de catre vreo companie europeana, asiatica sau americana la un pret decent.

Mai mult decat atat, este nevoie de mai multa dezvoltare pentru a implementa suport in calculatoare si terminale mobile, asa ca ramane de vazut cand sau daca vom putea folosi Li-Fi.

 • Wazzup

  Spui cam multe aberatii aici.
  1Gbps nu este de “100 de ori mai rapid ca Wi-Fi”
  D-Link deja are viteze de 1gbps la wi-fi, deci nu e ceva nou.
  1gbps inseamna 125mb/s download, ceea ce e o viteza doar de 3 ori mai mare decat orice router wireless peste 40 de lei (care au 300mbps)

 • @Wazzup: Ti-as sterge comentariul pentru aberatiile tale, dar te las sa mai citesti odata cu atentie, poate faci si diferenta dintre Gbps si GBps.

 • iulian

  Uneori conteaza enorm marimea…in cazul de fata al “b”-ului 😀

 • marius

  :))

 • AlexMih

  8?

 • terrymada

  E nasol tare cand simti o data in viata ca vrei sa faci pe desteptul:)) te grabesti si te faci tot de cacao in final:))

 • Liviu Verestiuc

  Am pe wifi in teste cca 99mbps download, 97mbps upload. Prin doi pereti se reduce drastic la 40-60 mbps. Deci as putea sa spun ca tehnologia Li-Fi ar fi de cca 10 ori mai rapida decat ce e acum pe piata. Dezavantajul ar fi ca daca ai iesit din camera ai pierdut link-ul optic. Ca sa nu mai spun ca vara in amiaza mare cand lumina soarelui e f. puternica , e putin probabil sa ai un link optic de calitate afara , in spatii larg deschise. Deci wireless-ul actual nu va fi prea usor detronat.

 • Cosmin

  1 GBps = 8Gbps … deci cam de 8 ori … nu stiu cum s-a ajuns la concluzia de 100 de ori mai mare …

 • @Cosmin: Aici e vorba de viteza reala, nu cea teoretica.