Li-Fi – tehnologia de 100 de ori mai rapida ca Wi-Fi

Li-Fi internet rapid Wi-FiLi-Fi o noua tehnologie prezentata zilele trecute in Europa, ea fiind capabila sa transfere date la viteze ce sunt de 100 de ori mai mari decat cele atinse de catre retelele Wi-Fi clasice, deci vorbim despre o adevarata revolutie in materia comunicatiilor.

Adusa initial la cunostinta publicului in anul 2011, tehnologia Li-Fi este capabila sa transmita date la viteze de pana la 1 GBps, deci fisiere de cativa GB pot fi descarcate in doar cateva secunde, backup-ul de date facandu-se mult, mult mai rapid decat in trecut pe terminalele noastre.

Li-Fi este in momentul de fata testata de catre un startup estonian, ei reusind sa reproduca vitezele de transfer de date de pana la 1 GBps, vitezele teoretice de transfer fiind mult mai mari, insa totul depinde si de cat de rapide sunt mediile de stocare testate de catre companii.

Transferul de date este facut cu ajutorul luminii, intr-un mod relativ similar cu cel in baza carora functioneaza retelele de fibra optica, astfel ca startup-ul estonian a facut demonstratii cu becuri care sunt capabile sa faca transmisiunile de date la viteze greu de imaginat pana acum.

We are doing a few pilot projects within different industries where we can utilise the VLC (visible light communication) technology. Currently we have designed a smart lighting solution for an industrial environment where the data communication is done through light. We are also doing a pilot project with a private client where we are setting up a Li-Fi network to access the internet in their office space.

Desi tehnologia Li-Fi este in proces de dezvoltare de 4 ani, exista in continuare foarte multe probleme de rezolvat inainte ca o versiune pentru consumatori sa fie oferita de catre vreo companie europeana, asiatica sau americana la un pret decent.

Mai mult decat atat, este nevoie de mai multa dezvoltare pentru a implementa suport in calculatoare si terminale mobile, asa ca ramane de vazut cand sau daca vom putea folosi Li-Fi.