Conturile Facebook vor fi verificate la acordare vizei pentru SUA

Facebook viza SUASUA va verifica conturile Facebook ale persoanelor care fac cereri pentru a obtine viza de intrare in tara, guvernul federal american deruland deja trei programe pilot prin care verifica mult mai atent persoanele care obtin viza de intrare in SUA.

Separat de Facebook, americanii verifica si alte retele de socializare pentru a vedea daca persoana care face o cerere pentru obtinerea unei vize ar putea face dintr-un grup terorist sau a facut amenintari in legatura cu securitatea cetatenilor americani, verificarile fiind amanuntite.

Aceste verificari sunt, aparent, facute fara ca vroe companie detinatoare a unei retele de socializare sa ofere un acces dedicat guvernului american, iar verificarea se face cel mai probabil in baza numelui persoanei care cere viza, deci daca persoana respectiva are contul facut cu un pseudonim, teoretic nu ar trebui sa fie gasita.

Aceasta a fost situatia intalnita in cazul unui atacator al atentatului din San Bernadino, una dintre persoanele implicate in atac obtinand o viza de intrare in SUA fara ca al sau cont Facebook sa fie verificat, desi ea si-a facut public suportul pentru liderul ISIS.

The U.S. Department of Homeland Security is working on a plan to scrutinize social media posts as part of its visa application process before certain people are allowed entry into the nation, a person familiar with the matter said. The move is part of a new focus on the use of social networking sites following the shooting rampage in San Bernardino, Calif., the person added.

Deocamdata nimeni nu stie cum anume se va face aceasta verificare si nimeni nu stie cate retele de socializate vor fi verificate de catre guvernul federal american, insa aceasta este o prima avertizare pentru cei care isi arata sustinerea pentru diverse cauze radicale prin Facebook.

Masura luata de catre SUA ar putea fi luata si de catre alte tari de pe glob, iar un share gresit la un articol sau o poza in care un terotist/atac terorist sau organizatie terorista este prezentat/a intr-un mod favorabil ar putea duce la respingerea unei vize.