Tim Cook vorbeste despre evitarea platii taxelor

Tim Cook vorbeste despre acuzatiile de evaziune fiscalaAproape anual compania Apple este acuzata de faptul ca evita sa plateasca taxe in SUA pentru incasarile inregistrate in diverse zone de pe glob, majoritatea banilor generati de catre Apple fiind in conturi bancare din afara SUA.

Intr-un interviu pe care Tim Cook l-a dat pentru CBS, CEO-ul Apple sustine ca toate aceste acuzatii au o natura politica si ca in realitate compania Apple plateste mai multe taxe decat oricare dintre companiile inregistrate pe teritoriul american, desi unele au incasari mai mari.

Apple este acuzata ca tine in mod voit banii sai in conturi din afara SUA pentru a evita sa plateasca taxe guvernului american, doua treimi dintre sumele toale inregistrate de catre cei din Cupertino fiind disponibili pentru diverse subsidiare din o diversitate de tari.

Desi plateste mai multe taxe decat orice alta companie din SUA, Apple are si mai multi bani in straintatate decat orice alta companie din SUA, insa Tim Cook sustine ca Apple ar pierde 40% din acei bani daca ar decide sa-i aduca in SUA si sa plateasca taxe pentru ei.

Adevarul este ca nu exista vreo companie sau persoana care ar renunta voluntar la 40% din banii sai doar pentru a plati taxe guvernului tarii unde isi are sediul principal, asa ca nu stiu cine ar putea critica decizia celor de la Apple de a tine banii acolo unde vor.

In aceasta idee, Tim Cook nu va lua vreodata decizia de a readuce banii Apple in SUA pentru a plati taxele pe care guvernul american le cere, insa guvernul SUA a negociat cu diverse companii reduceri ale taxelor doar pentru a aduce unii bani inapoi si a incasa ceva la bugetul de stat.