Pretul actiunilor scade impreuna cu increderea analistilor

13

actiuni bursa Apple pretRecentele zvonuri privind scaderea comenzilor de terminale iPhone noi de la partenerii Apple au generat si o scadere serioasa a pretului actiunilor companiei din Cupertino pe bursa americana, increderea analistilor scazand impreuna cu el.

In ultima luna valoarea Apple pe piata bursiera a scazut cu 100 de miliarde de dolari, in timp ce pretul actiunilor a scazut sub cifra de 100 de dolari pentru prima oara in 15 luni, semn ca Apple trece din nou printr-o perioada foarte grea, asa cum s-a intamplat acum un an si jumatate.

Apple nu este singura companie americana ai caror actiuni au scazut in valoare pe bursa in ultima perioada, insa este una dintre cele pentru care scaderea este mare, iar analistii americani speculeaza faptul ca Apple ar fi supraestimat anul trecut cererea pentru terminale iPhone.

Din aceasta cauza Apple este fortata acum sa reduca partial comenzile de terminale noi la partenerii sai si probabil are stocuri destul de mari de unitati in canalul sau de distributie, efectul final fiind scaderea serioasa a pretului actiunilor si sperierea investitorilor din lumea intreaga.

We think the most likely reason for a shortfall is that the upgrader portion of unit demand has stalled significantly in recent months and is failing to meet Apple’s own expectations. Management’s confidence now looks highly likely to be misplaced, which suggests that it was either ignorant of the challenges it faced or deliberately overstating underlying trends.

Analistii acuza conducerea Apple ca a fost mult prea increzatoare in faptul ca piata smartphone-urilor premium va continua sa creasca in 2015 si 2016, insa pana acum ei s-au inselat, iar perspectiva pe termen lung nu pare chiar atat de grozava pentru Apple.

De acum incolo analistii le vor recomanda investitorilor sa evite Apple si probabil pana in momentul lansarii iPhone 7 pretul actiunilor va continua sa scada, iar atunci va creste din nou si probabil va stabili noi recorduri, asa cum se intampla o data la 2 ani pentru Apple.