Prima Pagina Apple Apple urmeaza sa fie obligata sa plateasca taxe in Europa

Apple urmeaza sa fie obligata sa plateasca taxe in Europa

Apple urmeaza sa fie obligata de catre Comisia Europeana sa plateasca taxe la valoarea reala pentru profitul inregistrat in Europa, acum cei din Cupertino beneficiind de o intelegere speciala cu Irlanda pentru a plati taxe reduse.

Comisia Europeana a publicat astazi o hotarare prin care a decis ca reducerile pentru taxe acordate de catre guvernul belgian unor multinationale sunt ilegale si ca acele companii trebuie sa plateasca taxe la valoarea lor normala in Europa, ele putand fi obligate sa faca plati retroactive.

Decizii similare au fost luate in Luxembourg si Olanda dupa investigatii foarte lungi derulate de catre Comisia Europeana, iar in Irlanda ar urma sa fie luata o decizie similara in cazuri ce implica Apple, Starbucks, Amazon si alte cateva companii americane.

Apple plateste in momentul de fata o taxa de 2.5% pe profitul facut in Irlanda, in loc de 12.5% cat platesc restul companiilor care activeaza in tara si prin subsidiare in alte locatii din Europa, diferenta fiind enorma, de sute de milioane de dolari anual.

Apple beneficiaza de aceasta reducere pentru plata taxelor de cateva decenii, Irlanda oferind-o pentru a convinge Apple sa isi deschida o subsidiara in tara, prin ea fiind derulate toate afacerile europene ale Apple privind vanzarile de produse, insa Comisia Europeana nu este de acord cu acest lucru.

Daca aceasta intelegere dintre Irlanda si Apple va fi considerata ilegala de catre Comisia Europeana, si exista sanse foarte mici ca decizia sa fie alta, atunci Apple ar putea plati taxe retroactiv pentru 10 ani de activitate, o estimare facuta anul trecut facand Apple datoare cu 2.5 miliarde de dolari catre Comisia Europeana.

Apple a platit deja 318 milioane de dolari in Italia din cauza faptului ca incasa in Irlanda banii pentru vanzarile din Italia, iar aceasta suma se va adauga cel mai probabil la cea pe care urmeaza sa o plateasca in Irlanda, ea fiind totusi mult mai mica decat cele 1.3 miliarde de dolari cerute initial de catre fiscul italian.

Apple si-a avertizat actionarii ca urmeaza sa plateasca taxe retroactiv pentru activitatea din Irlanda, asa ca urmeaza doar de vazut cat va scoate din conturi.

 • V.P

  Sa plateasca asa cum platesc toti dar sa nu creasca pretul idevice-urilor .

 • Dabija

  Haha :)))) vp

 • lucian84

  Cu siguranța or sa crească prețurile daca or sa fie obligați sa plătească taxe pe care pana acuma nu le-au plătit !! Lasă ca nu sunt singurii producători de smartphone !!!

 • gheorghe

  Irlanda a incalcat legislatia europeana de mult timp . Cred ca ar trebui sa plateasca si ei , nu doar cei carora le-au oferit facilitati la taxare . Apple a acumulat gramada aia de bani , profitand de incalcarea legislatiei – cred ca r trebui sa plateasca si penalizari , in afara restului de taxe datorate . Dar interesele in lumea capiatalista , transcend legalitatea .
  Totusi , ce se va intampla cu actiunile Apple , cand vor fi nevoiti sa plateasca mai multe miliarde prin toate tarile europene ? ce vor zice investitorii ?

 • Srb Srb

  Mda usor usor Apple isi va inchide portile. Probabil in 2018 Apple nu va exista, probabil ori va fi cumparata ori nu va mai exista. F trist

 • Viorel Predatorul

  Las’ ca o cumperi tu, Srb… O sa fii CEO, si o sa iti faci tu iPhone-ul visurilor tale 🙂

 • Srb Srb

  pai deja este iphone visurilor mele, dar vreau sa il fac pe cel al visurilor tale, amoled 999 ppi,baterie pt 6 zile, ieftin, quad core , open source
  Yaaaa

 • Viorel Predatorul

  Cred ca nu va putea creste pretul iPhone-ului. Intr-o economie in care exista o puzderie de produse concurente, substituibile, nu poti sa cresti pretul, pentru ca… pretul este stabilit in functie de oferta si cerere: cresti pretul, s-ar putea sa iti scada cererea prea mult.

  Apple va suporta penalizarile, si asta e. Nu va da faliment in nicun caz Doar actiunile vor scadea pe termen scurt, poate pe la 70-80 dolari.

 • Viorel Predatorul

  da, mah… Spune ca tu nu iti doresti un iphone cu autonomie de 6 zile. Nuu… tu vrei unul pe care sa il tii legat de priza peretelui :)))

 • Srb Srb

  Nuuuuuuu, asta e trebuie usor usor sa trec la Microsoft, Apple va disparea :((

 • Srb Srb

  sincer?? deci sincer 100% as vrea si eu amoled si baterie cu minim 3-4 zile iar plus cu 5-6 zile

 • Viorel Predatorul

  Nu ma surprinde faptul ca nu stii sa citesti un text :))) Reciteste ceea ce am scris, poate a treia oara te prinzi de mesaj :))

 • Viorel Predatorul

  Si atunci, care este problema sa ai un telefon asa cum ai scris tu? Salivezi si tu dupa un iphone cu autonomie mai sanatoara, cu un ecran amoled si/sau cu alte chestii care deja exista la concurenta.

 • V.P

  Normal ca saliveaza dar nu recunoaste nici picat cu ceara 😄
  Personal ecranul din S6 face cat 7D Touch

 • Srb Srb

  6s plus deja are baterie f ok, dar e mare, poate mai cresc si ei screen to body ratio anu asta

 • Srb Srb

  mai citeste odata , am si scris “sincer 100%” ce imi doresc

 • Srb Srb

  pai daca incepe sa fie penalizata deja incepe sa scada increderea si automat va disparea..pt ca eu daca trec la microsoft, pica Apple crede-ma !!!!

 • Viorel Predatorul

  Nu dispare Apple, e prea importantă pentru SUA și pentru economia mondială. Vă absorbi șocul, moment propice pentru tine să cumperi niște acțiuni.

 • amfetamin

  Azi mi-a venit si mie prin curier un 6S plus de 64 gb,super belea tel-ul,de baterie ca sa zic,doar ca e cu chip Samsung,văd eu in câteva zile dacă e adevărat chipgate-ul asta sau nu,dar nu am cu ce-l compara.

 • Srb Srb

  pai iti poti da seama doar daca mai ai un 6s plus cu chip TMSC

 • Viorel Predatorul

  Felicitări Amfetamin! Să îl stăpânești cu plăcere.

 • amfetamin

  Mulțumesc.