Apple urmeaza sa fie obligata sa plateasca taxe in Europa

bani AppleApple urmeaza sa fie obligata de catre Comisia Europeana sa plateasca taxe la valoarea reala pentru profitul inregistrat in Europa, acum cei din Cupertino beneficiind de o intelegere speciala cu Irlanda pentru a plati taxe reduse.

Comisia Europeana a publicat astazi o hotarare prin care a decis ca reducerile pentru taxe acordate de catre guvernul belgian unor multinationale sunt ilegale si ca acele companii trebuie sa plateasca taxe la valoarea lor normala in Europa, ele putand fi obligate sa faca plati retroactive.

Decizii similare au fost luate in Luxembourg si Olanda dupa investigatii foarte lungi derulate de catre Comisia Europeana, iar in Irlanda ar urma sa fie luata o decizie similara in cazuri ce implica Apple, Starbucks, Amazon si alte cateva companii americane.

Apple plateste in momentul de fata o taxa de 2.5% pe profitul facut in Irlanda, in loc de 12.5% cat platesc restul companiilor care activeaza in tara si prin subsidiare in alte locatii din Europa, diferenta fiind enorma, de sute de milioane de dolari anual.

Apple beneficiaza de aceasta reducere pentru plata taxelor de cateva decenii, Irlanda oferind-o pentru a convinge Apple sa isi deschida o subsidiara in tara, prin ea fiind derulate toate afacerile europene ale Apple privind vanzarile de produse, insa Comisia Europeana nu este de acord cu acest lucru.

Daca aceasta intelegere dintre Irlanda si Apple va fi considerata ilegala de catre Comisia Europeana, si exista sanse foarte mici ca decizia sa fie alta, atunci Apple ar putea plati taxe retroactiv pentru 10 ani de activitate, o estimare facuta anul trecut facand Apple datoare cu 2.5 miliarde de dolari catre Comisia Europeana.

Apple a platit deja 318 milioane de dolari in Italia din cauza faptului ca incasa in Irlanda banii pentru vanzarile din Italia, iar aceasta suma se va adauga cel mai probabil la cea pe care urmeaza sa o plateasca in Irlanda, ea fiind totusi mult mai mica decat cele 1.3 miliarde de dolari cerute initial de catre fiscul italian.

Apple si-a avertizat actionarii ca urmeaza sa plateasca taxe retroactiv pentru activitatea din Irlanda, asa ca urmeaza doar de vazut cat va scoate din conturi.

22 COMENTARII

  1. Cu siguranța or sa crească prețurile daca or sa fie obligați sa plătească taxe pe care pana acuma nu le-au plătit !! Lasă ca nu sunt singurii producători de smartphone !!!

  2. Irlanda a incalcat legislatia europeana de mult timp . Cred ca ar trebui sa plateasca si ei , nu doar cei carora le-au oferit facilitati la taxare . Apple a acumulat gramada aia de bani , profitand de incalcarea legislatiei – cred ca r trebui sa plateasca si penalizari , in afara restului de taxe datorate . Dar interesele in lumea capiatalista , transcend legalitatea .
    Totusi , ce se va intampla cu actiunile Apple , cand vor fi nevoiti sa plateasca mai multe miliarde prin toate tarile europene ? ce vor zice investitorii ?

  3. Mda usor usor Apple isi va inchide portile. Probabil in 2018 Apple nu va exista, probabil ori va fi cumparata ori nu va mai exista. F trist

  4. pai deja este iphone visurilor mele, dar vreau sa il fac pe cel al visurilor tale, amoled 999 ppi,baterie pt 6 zile, ieftin, quad core , open source
    Yaaaa

  5. Cred ca nu va putea creste pretul iPhone-ului. Intr-o economie in care exista o puzderie de produse concurente, substituibile, nu poti sa cresti pretul, pentru ca… pretul este stabilit in functie de oferta si cerere: cresti pretul, s-ar putea sa iti scada cererea prea mult.

    Apple va suporta penalizarile, si asta e. Nu va da faliment in nicun caz Doar actiunile vor scadea pe termen scurt, poate pe la 70-80 dolari.

  6. da, mah… Spune ca tu nu iti doresti un iphone cu autonomie de 6 zile. Nuu… tu vrei unul pe care sa il tii legat de priza peretelui :)))

  7. Nu ma surprinde faptul ca nu stii sa citesti un text :))) Reciteste ceea ce am scris, poate a treia oara te prinzi de mesaj :))

  8. Si atunci, care este problema sa ai un telefon asa cum ai scris tu? Salivezi si tu dupa un iphone cu autonomie mai sanatoara, cu un ecran amoled si/sau cu alte chestii care deja exista la concurenta.

  9. pai daca incepe sa fie penalizata deja incepe sa scada increderea si automat va disparea..pt ca eu daca trec la microsoft, pica Apple crede-ma !!!!

  10. Nu dispare Apple, e prea importantă pentru SUA și pentru economia mondială. Vă absorbi șocul, moment propice pentru tine să cumperi niște acțiuni.

  11. Azi mi-a venit si mie prin curier un 6S plus de 64 gb,super belea tel-ul,de baterie ca sa zic,doar ca e cu chip Samsung,văd eu in câteva zile dacă e adevărat chipgate-ul asta sau nu,dar nu am cu ce-l compara.