Prima Pagina jailbreak Solutiile de jailbreak sunt umilitoare pentru Tim Cook si Apple

Solutiile de jailbreak sunt umilitoare pentru Tim Cook si Apple

Lansarea solutiilor de jailbreak este o problema pentru Tim Cook si Apple, fiecare aparitie a unui asemenea software fiind umilitoare atat pentru CEO-ul companiei, cat si pentru cei care refuza sa le ofere agentiilor guvernamentale acces la datele utilizatorilor spunand ca nu au acces la ele.

Solutiile de jailbreak sunt umilitoare pentru Tim Cook si Apple si fac aceasta afirmatie aducandu-va in atentie un articol scris dimineata in care va relatam reactia lui Tim Cook la pretentiile Casei Albe de a avea acces neingradit la iOS si la datele utilizatorilor.

De mai bine de 1 an de zile Tim Cook duce o politica publica de convingere a lumii intregi ca sistemele de operare trebuie sa fie lipsite de portite de acces la date pentru agentii guvernamentale si de vulnerabilitati care sa permita accesarea datelor utilizatorilor fara acordul acestora.

Tim Cook militeaza pentru intarirea securitatii sistemelor de operare si a impus ca iOS-ul sa aiba nativ datele criptate in momentul in care se foloseste un cod de siguranta si Touch ID, informatiile din terminale fiind imposibil de citit fara acordul utilizatorului.

Agentiile guvernamentale incearca din rasputeri sa convinga Apple sa le ofere acces la iOS, insa nici cu mandate judecatoresti nu pot obtine informatii din iDevice-urile infractorilor, Apple sustinand ca nu poate obtine acces la terminalele protejate cu parola, nici sa le decripteze datele.

In plus, iMessage si FaceTime folosesc un sistem avansat de securitate care impiedica interceptarea mesajelor sau a apelurilor voce/video, astfel ca Apple spune lumii intregi ca isi protejeaza extrem de bine utilizatorii in fata agentiilor guvernamentale rau intentionate.

Desigur ca NSA, CIA si alte entitati detin exploit-uri secrete ale iOS care le permit sa acceseze datele din terminale, insa asta doar cu acces fizic la dispozitiv si doar in anumite cazuri, deci FBI si politia nu pot beneficia de ele pentru cazurile obisnuite.

Acum aceasta politica a lui Tim Cook trebuie sustinuta si de rezultate, iar de fiecare data cand apare o solutie de jailbreak pentru iOS, CEO-ul Apple primeste cate o palma dura de la hackeri care ii spun direct ca sistemul sau de operare nu este suficient de bine protejat.

In fata unei solutii publice de jailbreak Tim Cook nu mai poate afirma, in mod teoretic, faptul ca iOS-ul este sigur si ca Apple nu are acces la date, insa o face si tot public refuza sa-i ofere guvernului acces la informatiile utilizatorilor.

Pana acum autoritatile nu au chestionat public Apple in legatura cu solutiile de jailbreak si exploit-urile folosite in ele care ofera acces total la sistemul de operare, insa ele sunt o foarte mare problema pentru Tim Cook si Apple in contextul promovarii unei politici de siguranta totala pentru utilizatori.

De cand a inceput Tim Cook sa sustina securizarea suplimentara a iOS, solutiile de jailbreak au inceput sa apara mai rar si sa fie valabile pentru perioade mai scurte de timp, iar acest lucru nu se va schimba, cel mai probabil, vreodata.

 • marius

  Daca nu ai codul de blocare, tot nu poti sa faci jail. Asa ca nu au acces la date. Eu nu sunt pro jail.

 • lucian84

  Sa înțeleg ca hackerii ăștia care fac jailbreak nu pot avea acces la datele din telefoane ? Sa înțeleg ca cei de la CIA si nsa nu au oameni capabili ? Ma fac sa rad ăștia, cine pana mea ii crede ?

 • EMP83

  Eu cred ca agențiile astea mari au acces la date numai dacă au acces fizic la device insa fara acces fizic la device nu cred ca au acces la datele care merg spre serverele apple și invers. Legat de hackeri probabil ca au acces la date dupe ce faci jailbreak insa fara jailbreak nu cred ca pot avea acces la datele din telefon doar printr-o conexiune la internet pentru ca ios este mult prea securizat.

 • NicKel

  jailbreak-ul nu se poate face remote de catre terti, fiind alegerea fiecarui utilizator in parte… asa ca nu poate fi vorba de umilinta, atata timp cat ai nevoie de terminalul fizic pentru a-i injecta solutia de exploatare

 • EMP83

  Eu sunt pro jailbreak. Am avut mai mereu un idevice în casa și mereu cu jailbreak. Niciodată nu am avut probleme iar experiența de utilizare a dispozitivului era mereu mult îmbunătățită datorită tweak-urilor din cydia. Abia aștept jailbreak pentru ios 9.2.1!

 • Manto

  Nu exista sistem creat de om care sa nu poata fi spart. De la seifuri pana la sisteme de operare. Chestia e relativ simpla. Agentiile guvernamentale cer accesul la serverele Apple. Cum scrie si in articol, asta nu inseamna ca aceste servere nu pot fi sparte. Problema e una de legalitate. Daca se apuca sa sparga serverele Apple fara acordul lor = infractiune. Simplu. Tim Cook profita de asta si isi face reclama. Si bravo lui ca nu le da acces.

 • Manto

  Nu uita ca jailbreak-ul are la baza un exploit. Nu stii cum poate fi folosit de catre un profesionist. Jailbreak-ul nu este singura metoda de a sparge un os. Faptul ca in momentul in care faci jailbreak iti trebuie terminalul fizic, nu inseamna ca nu s-ar putea face si remote, dar nu se chinuie nimeni cu asta pentru ca scopul este altul.

 • Costi

  codul de blocare e cel mai simplu de scos,sunt o gramada de dispozitive pentru asta

 • Viorel Predatorul

  Eu cred ca tot tam-tamul asta este o momeala pentru cei naivi; acestia cred ca iOS este atat de protejat, incat nu li se pot intercepta conversatiile, ceea ce este o aberatie. In consecinta, isi vor dezvalui informatiile sensibile cu un iPhone la ureche, si justitia va avea probe. NSAul american are capacitate tehnica de procesare in timp real a sute de milioane de telefoane concomitent, si face interogari dupa termeni cheie.

  Cum sunt interceptate telefoanele astora care ajung pe la DNA? Pana si SRIul romanesc are aparatura sofisticata care pote intercepta o caruta de date. Nu trebuie sa vorbesti la telefon, este suficient sa ai bateria in telefon, si aparatura SF existenta isi face treaba cu mare lejeritate.

  Voi credeti ca sta NSA in decizia lui Tim Cook? Aia nu au nevoie de asa ceva, si desigur ca nu ii vor cere in mod public CEOului Apple sa le dea access la servere. Seful NSA poate cere presedintelui american sa ii dea acordul sa verifice serverele, si se face totul remote, de la distanta. In epoca actuala nu mai trebuie sa fii in camera serverelor sa faci verificari.