Solutiile de jailbreak sunt umilitoare pentru Tim Cook si Apple

Lansarea solutiilor de jailbreak este o problema pentru Tim Cook si Apple, fiecare aparitie a unui asemenea software fiind umilitoare atat pentru CEO-ul companiei, cat si pentru cei care refuza sa le ofere agentiilor guvernamentale acces la datele utilizatorilor spunand ca nu au acces la ele.

jailbreak umilinta tim cook appleSolutiile de jailbreak sunt umilitoare pentru Tim Cook si Apple si fac aceasta afirmatie aducandu-va in atentie un articol scris dimineata in care va relatam reactia lui Tim Cook la pretentiile Casei Albe de a avea acces neingradit la iOS si la datele utilizatorilor.

De mai bine de 1 an de zile Tim Cook duce o politica publica de convingere a lumii intregi ca sistemele de operare trebuie sa fie lipsite de portite de acces la date pentru agentii guvernamentale si de vulnerabilitati care sa permita accesarea datelor utilizatorilor fara acordul acestora.

Tim Cook militeaza pentru intarirea securitatii sistemelor de operare si a impus ca iOS-ul sa aiba nativ datele criptate in momentul in care se foloseste un cod de siguranta si Touch ID, informatiile din terminale fiind imposibil de citit fara acordul utilizatorului.

Agentiile guvernamentale incearca din rasputeri sa convinga Apple sa le ofere acces la iOS, insa nici cu mandate judecatoresti nu pot obtine informatii din iDevice-urile infractorilor, Apple sustinand ca nu poate obtine acces la terminalele protejate cu parola, nici sa le decripteze datele.

In plus, iMessage si FaceTime folosesc un sistem avansat de securitate care impiedica interceptarea mesajelor sau a apelurilor voce/video, astfel ca Apple spune lumii intregi ca isi protejeaza extrem de bine utilizatorii in fata agentiilor guvernamentale rau intentionate.

Desigur ca NSA, CIA si alte entitati detin exploit-uri secrete ale iOS care le permit sa acceseze datele din terminale, insa asta doar cu acces fizic la dispozitiv si doar in anumite cazuri, deci FBI si politia nu pot beneficia de ele pentru cazurile obisnuite.

Acum aceasta politica a lui Tim Cook trebuie sustinuta si de rezultate, iar de fiecare data cand apare o solutie de jailbreak pentru iOS, CEO-ul Apple primeste cate o palma dura de la hackeri care ii spun direct ca sistemul sau de operare nu este suficient de bine protejat.

In fata unei solutii publice de jailbreak Tim Cook nu mai poate afirma, in mod teoretic, faptul ca iOS-ul este sigur si ca Apple nu are acces la date, insa o face si tot public refuza sa-i ofere guvernului acces la informatiile utilizatorilor.

Pana acum autoritatile nu au chestionat public Apple in legatura cu solutiile de jailbreak si exploit-urile folosite in ele care ofera acces total la sistemul de operare, insa ele sunt o foarte mare problema pentru Tim Cook si Apple in contextul promovarii unei politici de siguranta totala pentru utilizatori.

De cand a inceput Tim Cook sa sustina securizarea suplimentara a iOS, solutiile de jailbreak au inceput sa apara mai rar si sa fie valabile pentru perioade mai scurte de timp, iar acest lucru nu se va schimba, cel mai probabil, vreodata.