Cat va costa iPhone 8 daca Donald Trump este ales presedinte

Saptamana aceasta Donald Trump a afirmat ca intentioneaza sa oblige Apple sa-si faca produsele in SUA si nu in China, asa cum se intampla in prezent, aceasta schimbare urmand a creste substantial costurile de productie ale dispozitivelor Apple si implicit pretul final de vanzare.

Pentru a vedea ce impact ar putea avea o asemenea decizie asupra preturilor de vanzare ale iPhone 8, care va fi lansat in 2018, cineva s-a gandit sa faca anumite calcule cu privire la unele costuri pe care le-ar putea avea Apple.

Calculele au inceput de la faptul ca salariile angajatilor care asambleaza iPhone-uri ar fi duble sau triple in SUA fata de China, in functie de statul in care se face asamblarea, insa asta doar daca angajatii ar lucra pe salariul minim pe economie, lucru care nu se va intampla.

Totusi, daca Apple ar fi fortata sa faca asamblarea iPhone 8 in SUA, luand in calcul salariile mai mari ale angajatilor si toate costurile adiacente productiei in SUA, atunci iPhone 8 ar putea costa dublu fata de iPhone 6S, adica 1300 de dolari si aceasta este o estimare conservatoare.

In realitate pretul ar putea fi cu mult mai mare si in aceasta situatie Apple ar prefera sa nu mai vanda smartphone-uri in SUA decat sa le vanda la preturi de laptop-uri, dar desigur ca nu se va ajunge vreodata la o asemenea situatie.

Ca alternativa pentru asamblarea in SUA, Donald Trump a propus aplicarea unei taxe de 35% din pretul de vanzare pentru produse fabricate in alte tari, iar in aceasta situatie un iPhone 8 16 GB ar avea un pret de baza de 877 de dolari, mult prea mare pentru a fi acceptabil.

Desi Donald Trump incearca sa obtina capital politic prin atacarea Apple, nu stiu cati il vor crede capabil sa aiba capacitatea de a obliga o companie sa piarda bani doar pentru a fabrica produse in SUA.