Apple plateste taxe ridicol de mici in Australia

Apple plateste taxe de doar 1% pentru profitul inregistrat in Australia, compania americana beneficiind de un acord extrem de avantajos intr-o tara in care a inregistrat incasari de 5.54 miliarde de dolari in intregul an 2015, doar 59 de milioane de dolari fiind platiti ca si taxe pentru profit.

Desi a avut incasari mai mari cu 1.33 miliarde de dolari fata de intreaga perioada a anului 2014, compania Apple a platit impozit cu doar 3.51 de milioane de dolari mai mare fata de anul 2014, situatia fiind una extrem de neobisnuita, indiferent despre ce companie vorbim.

Practic Apple a platit taxe de 1% comparativ cu incasarile si aceasta este o realizare pe care orice companie mica sau mare si-ar dori sa o aiba, cei din Cupertino afirmand ca platesc taxele in concordanta cu legislatia australiana, insa lucrurile nu sunt chiar ceea ce par.

Chiar daca Apple ar fi avut deduceri substantiale, in baza declaratiilor sale fiscale rezulta ca profitul sau ar fi minuscul in comparatie cu incasarile inregistrate in Australia si stim cu totii cat de multi bani castiga Apple de pe urma produselor vandute, deci a avea un profit mic este ceva greu de conceput.

Apple paid AU$85 million in Australian income tax last year, despite making almost AU$8 billion in local revenue, accounts filed with the corporate regulator show. Its tax bill is slightly up from the year before when it paid AU$80.3 million, but a fraction of its overall AU$7.9 billion sales revenue (up from AU$6 billion in 2014).

Senatul australian a inceput sa chestioneze reprezentanti ai Apple, Google si Microsoft in legatura cu taxele mici platite pentru incasarile facute in tara, companiile fiind acuzate ca au diverse mecanisme menite sa evite plata unor taxe echivalente cu profitul inregistrat.

Acest scandal apare pe fondul unei probleme tot mai mari pe care compania Apple o are in Europa cu practicile sale fiscale, cei din Cupertino fiind acuzat ca evita sa plateasca in Europa taxele pentru profitul real inregistrat in tara.