Apple sper ca CE sa fie corecta cu investigarea sa

Apple spera ca investigatia deschisa de catre Comisia Europeana in ceea ce priveste practicile sale fiscale din Europa sa fie una corecta, iar daca ea va fi corecta, atunci rezultatul final ar trebui sa fie o exonerare de orice fel de acuzatii si evitarea obligativitatii de plati taxe restante.

CFO-ul Apple, Luca Maestri a afirmat intr-un inteviu recent faptul ca nu isi face griji in legatura cu investigatia Comisiei Europene deoarece daca ea va fi intr-adevar corecta, atunci Apple nu va fi obligata sa plateasca retroactiv taxe pentru ultimul degeniu.

Luca Maestri sustine ca aceasta investigatie ar trebui sa implice doar Comisia Europeana si Irlanda, avand in vedere ca guvernul irlandez a oferit beneficiile fiscale, iar in cazul in care Irlanda a gresit, Apple nu ar trebui sa plateasca pentru ceva deoarece a respectat legea locala.

Realitatea este ca da, Apple a respectat legislatia impusa de catre guvernul Irlandei, insa ea a influentat crearea unei legislatii speciale care contravine normelor europene, asa ca practic atat Irlanda cat si Apple au incalcat legislatia fiscala si ambele ar trebui sa plateasca.

This is a case between the European Commission and Ireland and frankly there is no way to estimate the impact right now, we need to see what the final decision is going to be. My estimate is zero. I mean, if there is a fair outcome of the investigation, it should be zero.

Apple plateste in irlanda o taxa pe profit de doar 2.5% in loc de 12.5%, iar daca investigatia Comisiei Europene va hotara ca Apple trebuie sa plateasca retroactiv taxe, atunci in final cei din Cupertino ar trebui sa plateasca pana la 8 miliarde de dolari fisctului irlandez.

5 COMENTARII

  1. Nu știu dacă se poate demonstra că Apple a determinat modificarea legislației. Până la urmă, Irlanda face legea fiscală, și nu Apple.

  2. O companie ca Apple poate determina multe… Modificari legislative, norme noi, apar de multe ori pentru ca multinationale, companii puternice gen Apple fac lobby pentru aceste modificari.

  3. Ai dreptate, dar cum poti demonstra asta in instanta? Si chiar daca o demonstrezi, Apple nu poate fi acuzata decat daca a facut ilegalitati, de genul santaj pentru adoptarea noii legislatii, etc.

    Daca Tim Cock se intalneste cu reprezentantii Irlandei si le spune ca ar vrea sa deschida un punct de lucru acolo, insa doar daca ar avea X, Y si Z, asta nu inseamna ca a influentat legislatia de acolo. Pasibili de pedeapsa sunt cei care au dat girul noii legislatii.

    Si eu pot spune la un interviu cu Trilulilu Bank ca as vrea sa lucrez pentru banca, daca am masina la scara, sofer si o blonda sexy in fiecare dimineata. HRul de la Trilulilu Bank imi poate spune: “Stiti Mr Predatorul, nu prea se poate, pentru ca normele noastre interne nu prevad asemenea avantaje pentru personal”. Eu le pot spune “Aahh… OK. Atunci nu facem targul”
    Daca ulterior Trilulilu Bank schimba normele lor interne pentru mine, eu nu am nicio vina…
    Ce parere ai?

  4. Ce importanta are daca Apple a determinat modificarea legislatie sau nu ? Diferenta de taxe tot o sa o plateasca . Poate doar sa mai evite ceva amenzi suplimentare .
    Sa speram ca or sa-i puna sa plateasca vreo 20 de miliarde , pt toate tarile din Europa , sa vedem de unde ii scot , daca au doar 17 in conturi .