Raspunsul oficial al Apple pentru hotararea ce o obliga sa decripteze un iPhone al FBI

Saptamana trecuta compania Apple a fost obligata printr-o hotarare judecatoreasca sa decripteze un iPhone ce se afla in posesia FBI, el fiind folosit de catre un terorist inaintea unui atac terorist care a avut loc in San Bernadino in cursul lunii decembrie a anului trecut.

Apple a avut la dispozitie trei zile sa raspunda acestei hotarari, termenul fiind extins la cererea avocatilor sai, iar astazi el a trebuit depus la instanta care a luat hotararea, lucru care a si fost facut de cei din Cupertino sub forma unui document de 65 de pagini.

Desi explicatiile sunt lungi si complexe, compania Apple cere anularea hotararii care o obliga sa decripteze datele din acel iPhone spunand ca nu ar trebui sa fie obligata sa faca acest lucru folosind o versiune modificata a iOS care a avut in prealabil inlaturate masurile de securitate.

Apple mai explica si faptul ca intentiile celor de la FBI nu sunt doar de a debloca un singur iPhone, ci de a obliga Apple sa inlature masurile de securitate ale sistemului de operare iOS astfel incat iDevice-urile sa poata fi decriptate in viitor direct de catre agentia federala americana.

Aafirma ca daca va fi obligata sa decripteze acest iPhone, instanta ar realiza un precedent periculos, crearea unei versiuni a iOS cu masuri de securitate inlaturate punand in pericol toti utilizatorii de iDevice-uri, aceasta versiune putand fi folosita si de hackeri pentru a compromite terminale si a fura date sau bani de la utilizatori.

Daca toate explicatiile Apple vor convinge sau nu instanta ramane de vazut, insa saptamana viitoare seful departamentului legal din cadrul companiei va depune marturie in Congresul SUA intr-o incercare de a bloca cererea celor de la FBI, batalia legala fiind una extrem de complexa.