iOS 9.3 iti spune cand angajatorul monitorizeaza cum folosesti iPhone sau iPad

iOS 9.3 aduce o functie noua extrem de importanta pentru utilizatori, incepand din iOS 9.3 beta 5 lansat aseara compania Apple oferind posibilitatea de a afla daca iPhone sau iPad-ul pe care il folosim este monitorizat de catre compania de la care l-am primit.

Aceasta noua functie a iOS 9.3 se aplica doar pentru persoanele care au primit un iPhone sau o tableta iPad de la compania la care sunt angajati si aceasta foloseste software-ul Mobile Device Management, MDM, pentru a le oferi acces la email, servere sau website-uri internet, etc.

Prin intermediul sistemului MDM o companie poate monitoriza si cum folosesc angajatii sai iDevice-urile primite sau poate restrictiona accesul la anumite functii, iar iOS 9.3 ii spune acum unui angajat daca al sau iDevice este sau nu monitorizat de catre compania de la care l-a primit.

Nu este obligatoriu ca un iDevice primit de la companie sa aiba un profil MDM instalat de catre ea si nu este obligatoriu ca un iDevice cu un profil MDM sa fie monitorizat, insa daca acest lucru se intampla, atunci iOS 9.3 va afisa acest lucru in aplicatia Settings, Configurari.

iOS 9.3 angajator monitorizare - iDevice.roUn iDevice care este monitorizat de catre o companie va afisa in Settings >General > About, Configurari > General > Informatii, un text similar celui urmator care anunta utilizatorul ca este monitorizat : This iPhone is supervised. Numele companiei can monitor your Internet traffic and locate this device.

Acest text este afisat in iOS 9.3 in mod permanent dupa instalarea acelui profil MDM in respectivul iDevice, astfel ca utilizatorul va vedea acel mesaj oricand acceseaza acel meniu, el neputand fi ascuns de catre angajator, ideea din spatele afisarii sale fiind de a proteja intimitatea utilizatorilor.

Compania Apple nu a oferit deocamdata detalii cu privire aceasta schimbare oferita in iOS 9.3, insa probabil o va face in momentul in care versiunea finala a sistemului de operare va fi disponibila pentru utilizatorii de iPhone, iPad si iPod Touch din lumea intreaga.

7 COMENTARII

  1. Cand e sa deblochezi iphone-ul unui terorist, vai de mine, moralistii de pe lume…daca e sa monitorizezi angajatii, atunci las-o incolo de intimitate si moralitate 🙂

  2. Nu are nicio legătură un subiect cu altul.
    Compania la care lucrezi îți dă un telefon de serviciu. Fiind al lor, au tot dreptul să-l monitorizeze. La fel și cu mașina de serviciu monitorizată GPS.

  3. Telefonul de serviciu este la fel de abuzat precum mașina de servicu.
    Până la urmă, de ce nu folosești telefonul personal în interes personal? Telefonul de serviciu trebuie folosit în scopul îndeplinirii îndatoririlor de la serviciu, chiar și dacă o faci în timpul liber, că de aia îți dă firma telefon de serviciu, nu să vorbești cu amanta paișpe ore la telefon sau să te uiți la filme online pe 4G pe banii firmei.

  4. In general telefoanele de serviciu sunt oferite ca beneficiu pentru angajat in ideea de a se folosi de el si in timpul liber. Acelasi lucru este valabil si pentru masinile de serviciu.
    Acum depinde de la companie la companie, in functie de bugete.

  5. Aaa, să știi că, mai nou, în mașini nu se mai montează doar GPS, ci și cameră cu microfon în habitaclu, cu remote access. Să poată vedea+auzi ce faci în mașina lor, cu cine ești, dacă o conduci tu sau nevastă-ta la piață.

  6. Si daca eu din masina de serviciu vorbesc de pe telefonul personal si ma asculta colegul de la monitorizare, e ok? Nu mai trebuie nicio hotarare judecatoreasca, nu? Ideea e ca un acuzat de terorism are mai multe drepturi si sustineri decat un angajat de rand, referitor la speta in cauza