Backup-urile iCloud nu sunt atat de sigure precum crezi

In toiul luptei dintre Apple si FBI au aparut noi informatii care pun intr-o lumina diferita protectia de care au parte utilizatorii de iDevice-uri care isi partajeaza datele din terminale in iCloud, backup-urile facute prin acest serviciu nefiind la fel de sigure precum datele securizate in iOS.

Mai exact, Apple poate accesa orice fel de date stocate de catre noi in iCloud, iar in baza unui mandat judecatoresc orice agentie guvernamentala sau autoritate politieneasca de pe planeta le poate cere, Apple ajutand FBI si diverse alte organizatii politienesti de-a lungul timpului.

Chiar si in cazul iPhone-ului teroristilor din San Bernadino compania Apple a oferit date din backup-ul iCloud al respectivului terminal, cei de la FBI dorind si decriptarea datelor salvate in dispozitiv, lucru pe care Apple sustine ca nu il poate face acum sau in viitor.

Desi datele din iDevice-uri pot fi securizate pana in punctul in care nu pot fi accesate de Apple sau nu pot fi decriptate de agentii guvernamentale, in cazul iCloud lucrurile sunt diferite din cauza modului in care a fost gandit sistemul de backup-uri al iCloud.

Mai exact, compania Apple trebuie sa poata accesa datele salvate de catre utilizatori in iCloud pentru a le putea restaura dupa un restore sau o stergere a terminalelor,a cest lucru fiind imposibil daca informatiile sunt criptate la fel de bine precum se intampla direct in iOS.

However, in the case of iCloud, while security must also be strong, Apple says it must leave itself the ability to help the user restore their data, since that’s a key purpose of the service. This difference also helps dictate Apple’s response to law enforcement requests. The company’s position is that it will provide whatever relevant information it has to government agencies with proper, legal requests. However, it says, it doesn’t have the information needed to open a passcode-protected iPhone, so it has nothing to give. In the case of iCloud backups, however, it can access the information, so it can comply.

Desi ca regula backup-urile iCloud pot fi decriptate si accesate de catre compania Apple, exceptie de la aceasta regula fac parolele salvate in iCloud Keychain, parolele pentru retele Wi-Fi si parolele folosite pentru accesarea de servicii terte prin aplicatii din iDevice-uri.

Practic toate persoanele care doresc sa aiba datele in completa siguranta nu trebuie sa foloseasca iCloud unde o parte dintre ele pot fi accesibile, informatiile stocate doar in iDevice-uri putand fi criptate extrem de bine de catre compania Apple, aceasta diferenta dintre tipurile de backup-uri urmand a exista si in viitor.