JAQ – acumulatorul ce se alimenteaza cu apa

 Suedezii au inventat un dispozitiv care foloseste apa si oxigen pentru a produce energie. Acesta consta dintr-un card de alimentare si un port.

jaq acumulator cu apa 1

MyFC, startup-ul suedez, a prezentat noua tehnologie, JAQ, la sfarsitul anului trecut, in cadrul salonului Consumer Electronics Show din Las Vegas. Inventia consta dintr-un acumulator, care foloseste apa si oxigen pentru a produce energie. Aceasta poate fi folosita ulterior la alimentarea bateriilor telefoanelor mobile.

Asa cum spuneam, dispozitivul consta dintr-un card de alimentare si un port, in care acesta este introdus. Utilizatorul nu trebuie decat sa “incarce” cardul cu apa sarata,aceasta avand rolul de a declansa reactiile chimice ce sunt necesare producerii de energie electrica. Acest intreg procedeu are loc in momentul in care cardul este introdus in port.

Pentru a incarca bateria unui telefon este necesara racordarea acestuia la portului dispozitivului, cu ajutorul unui cablu de alimentare obisnuit. JAQ este capabil sa produca circa 1800 de miliamperi/ora, ceea ce inseamna ca are putere suficienta pentru a incarca un smartphone obisnuit.Daca se doreste alimentarea unor dispozitive de dimensiuni mai mare, ca iPad, este necesara utilizarea mai multor carduri, asta pentru ca dispozitivul poate fi utilizat doar o singura data.

Cum functioneaza? Ca intr-o ora de chimie, va spun ca functioneaza prin combinarea a doi reactanti, hidrogenul si oxigenul. Mai exact, atomii de hidrogen din apa sarata va intra in cele 10 celule de alimentare ale cardului, la anod. Acolo au loc niste reactii chimice, in urma carora atomii sunt deposedati de electroni. Acestia produc energia electrica, cu ajutorul careia este alimentata bateria smartphone-ului. La catod, patrunde oxigenul din aer, acesta se combina cu ionii de hidrogen, producand apa.

Compania anticipeaza ca JAQ produsul va fi gata de livrat la sfarsitul acestui an.