Proiectul McQueen – reteaua de distributie globala a Apple dezvaluita lumii intregi

Proiectul McQueen a fost dezvaluit aseara lumii intregi de catre o publicatie americana, compania Apple fiind in spatele sau si investind miliarde de dolari pentru a-si crea propria infrastructura de tip cloud cu servere in intreaga lume pentru a elimina dependenta de Google, Amazon si Microsoft.

V-am spus ieri ca Apple va folosi Google Cloud Platform pentru iCloud in ideea de a le oferi utilizatorilor acces mai facil la date de oriunde de pe planeta, dar si de a reduce dependenta de Amazon pentru infrastructura de tip cloud, insa planurile celor din Cupertino sunt mult mai complexe.

Se zvoneste de aproape 1 an ca Apple construieste propriul CDN, o retea globala care sa distribuie continut pentru utilizatori prin iCloud, iar McQueen este denumirea secreta a proiectului celor din Cupertino, ei investind miliarde de dolari pentru a isi duce planurile la indeplinire.

Finalizand proiectul McQueen si dezvoltandu-si propriul CDN, compania Apple ar reduce substantial costurile cu distributia de date in lumea intreaga, intreaga investitie urmand a fi recuperata in doar 3 ani de zile conform celor care ofera aceste informatii pentru presa.

For the past several months, Apple has been working on “Project McQueen,” a plan to become more reliant on its own data center infrastructure and reduce its dependence on public clouds such as Amazon Web Services (AWS) and Microsoft Azure.

Desi Apple foloseste infrastructurile Amazon si Microsoft acum pentru a distribui continutul din iCloud si magazinele sale pentru utilizatorii din intreaga lume, cei de la Microsoft i-au anuntat pe cei de la Apple ca nu le mai pot sustine nevoile tot mai mari, asa ca fie ajuta Microsoft sa dezvolte infrastructura Azure, fie isi dezvolta propriul CDN.

Aceasta situatie nu este pe placul celor din Cupertino, iar combinand totul si cu faptul ca Apple nu este 100% multumita de faptul ca serviciile Amazon nu incarca rapid imaginile pe terminalele utilizatorilor, rezultatul final este initiativa de a dezvolta un CDN.

Apple cumpara de ceva vreme terenuri in diverse locatii de pe glob pentru a construi centre de date care vor forma reteaua globala de distributie de continut, insa finalizarea proiectului McQueen va dura ani de zile, asa ca pana atunci Apple ramane dependenta de Amazon, Microsoft si Google.

2 COMENTARII