Facebook implementeaza noi functii pentru utilizatorii cu deficiente de vedere

In cursul acestei zile compania Facebook a anuntat lansarea unor noi functii pentru utilizatorii cu deficiente de vedere, acestia urmand a avea o experienta noua pentru folosirea aplicatiei celei mai mari retele de socializare de pe planeta.

Conform celor de la Facebook, aplicatia pentru iOS va folosi un sistem de inteligenta artificiala si sistemul VoiceOver pentru a analiza continutul pozelor si a face o descriere a pozelor care este mai apoi rostita pentru utilizatorii respectivi.

Facebook a ales denumirea automatic alt text pentru aceasta functie, ea fiind testata de ceva vreme de catre compania americana, iar rezultatele obtinute au motivat-o sa o ofere public pentru un numar limitat de utilizatori care au deficiente de vedere.

Pentru inceput sistemul de inteligenta artificiala recunoaste obiecte simple precum masinile, barcile, avioanele, zapada, copacii, si anumite feluri de mancare, unele expresii faciale fiind deasemenea recunoscute impreuna cu selfie-urile publicate de utilizatori.

AUTOMATIC ALT TEXT, WHICH IS COMING TO IOS TODAY AND LATER TO ANDROID AND THE WEB, RECOGNIZES OBJECTS IN PHOTOS USING MACHINE LEARNING […] WHILE STILL IN ITS EARLY STAGES, THE TECHNOLOGY CAN RELIABLY IDENTIFY CONCEPTS IN CATEGORIES INCLUDING TRANSPORTATION (“CAR,” “BOAT,” “AIRPLANE”), NATURE (“SNOW,” “OCEAN,” “SUNSET”), SPORTS (“BASKETBALL COURT”), AND FOOD (“SUSHI”). THE TECHNOLOGY CAN ALSO DESCRIBE PEOPLE (“BABY,” “SMILING,” BEARD”), AND IDENTIFY A SELFIE.

Conform celor de la Facebook, o poza va fi descrisa pentru persoanele cu deficiente de vedere doar daca sistemul sau de inteligenta artificiala este in proportie de 80% sigur de ceea ce a analizat, deci nu va oferi descrieri partiale pentru poze prea complexe.

Combinand acest sistem cu VoiceOver, cei de la Facebook incearca sa atraga un nou tip de utilizatori catre reteaua sa de socializare, insa asta doar daca sistemul sau va avea succes.