Prima Pagina Samsung Samsung a pierdut foarte multi bani din cauza copierii iPhone

Samsung a pierdut foarte multi bani din cauza copierii iPhone

De mai bine de 2 ani de zile cei de la Samsung nu mai incaseaza la fel de multi bani de la Apple pentru fabricarea chip-urilor dedicate iDevice-urilor, cei din Cupertino apeland la TSMC pentru productia acestor componente, iar taiwanezii au icnasat sume serioase in baza acestei colaborari.

Constanta copiere a design-ului si functiilor iPhone a transformat Samsung intr-un inamic al Apple, iar cei din Cupertino au decis sa-i loveasca pe coreeni acolo unde ii doare mai tare, la contractele pentru fabricarea de chip-uri pentru terminale mobile, iar pierderile sunt mari.

Daca in anii trecuti Apple ii platea companiei Samsung pana in 9 miliarde de dolari doar pentru chip-urile produse pentru iDevice-uri, in 2015 Samsung a incasat doar 3.459 miliarde de dolari pentru a fabrica asemenea componente, diferenta fiind foarte mare.

In comparatie, TSMC a incasat 19.935 miliarde de dolari din fabricarea de chip-uri pentru terminale mobile, taiwanezii fiind principalii producatori ai chip-urilor A9 si A9X pentru iPhone/iPad-urile lansate anul trecut, iar de la Apple au venit multe miliarde de dolari in baza acestei colaborari.

Practic, TSMC a incasat de aproape 6 ori mai multi bani decat Samsung pentru fabricarea de chip-uri pentru terminale mobile, o buna parte din suma venind de la Apple, iar metoda celor de la Apple de a ii arata companiei Samsung ca a copia nu este profitabil, chiar functioneaza.

Pentru iPhone 7, cei de la TSMC urmeaza sa fie principalii producatori ai chip-ului A10, astfel ca Samsung va incasa si mai putini bani prin divizia care produce chip-uri pentru terminale mobile, insa contractul exclusiv pentru fabricarea de ecrane OLED ar putea schimba lucrurile.

Samsung pierdut bani

 • ninel

  Nu copierea e problema,problema e ca Samsung face produse din ce in ce mai bune, si Apple nu mai vrea sa ‘colaboreze’ la ascensiunea lor,dar din pacate nu prea au variante ,ei facand terminalele din componente cumparate de la altii,printre care si Samsung.
  Nici cu Apple nu mi.e frica vorbind de copiat 😉

 • Am o vaga impresie ca nu se compenseaza.

 • Droid

  Zaone, asta au declarat oficialii Apple sau este o parere personala de-a ta? Esti amabil, te rog, sa ne indici sursa informatiei?
  Este o naivitate sa crezi ca motivul contractului cu TSMC este copierea celor de la Samsung. Motivul sunt banii. Profitul.
  Apple a ajuns in top inclusiv prin contracte avantajoase, nu prin decizii copilaresti luate la suparare.
  Afacerile si politica nu tin cont de injuraturi, suparari si nervi. Ci de calcule.

 • Eh, inseamna ca ai ignorat era Steve Jobs. Este totusi o limita cand vine vorba de furat.

 • Droid

  atb19, …iar marmota uite asa invelea ciocolata…
  Daca are politica buna de refund nu inseamna ca Apple sunt tampiti. De unde ai scos asta? Apple stie sa faca afaceri, prietene, nu sunt tampiti. Il si vad pe cuc in AGA: “dragi investitori, am cumparat mai scump de la TSMC pentru ca Samsung copiaza si scuipa pe jos. Din afacerea asta ati pierdut un miliard profit.”
  Pe investitori ii doare in c.r de supararile voastre. Iar pana una alta investitorii dicteaza, nu fanii.
  In al doilea rand nu inteleg ce ti se pare asa fantastic la un refund. E ceva normal, la fel face si Google.

 • V.P

  Asta e raspunsul corect dat unui neinformat credul .

 • Claudiu D

  Asa si in politica….

 • atb19

  Vb sa nu adormi…câte procese a pierdut samsung? Câte brevete a copiat samsung? Când a copiat Apple? Daca a implementat night shift si low power mode , a făcut-o pentru utilizatori si mai ales pentru a nu mai avea motiv sa faci jailbreak…crezi ca a pierdut ceva Apple ca a semnat mai scump cu aia si nu cu samsung? Din contra, o sa renunțe de tot la ei in viitorul apropiat…daca nu scotea Apple iPhone 6 , samsung nu avea ce copia… Si deci acum nu mai aveai samsung S6…ca sigur de-ăla ai…

 • atb19

  Si exemplul meu era la general , la bani… Nu le pasa ca au semnat mai mult atâta timp cât au piesele la timp si lansarea va avea loc la data cu pricina … La asta m-am referit…restul e…can can