Samsung a pierdut foarte multi bani din cauza copierii iPhone

De mai bine de 2 ani de zile cei de la Samsung nu mai incaseaza la fel de multi bani de la Apple pentru fabricarea chip-urilor dedicate iDevice-urilor, cei din Cupertino apeland la TSMC pentru productia acestor componente, iar taiwanezii au icnasat sume serioase in baza acestei colaborari.

Constanta copiere a design-ului si functiilor iPhone a transformat Samsung intr-un inamic al Apple, iar cei din Cupertino au decis sa-i loveasca pe coreeni acolo unde ii doare mai tare, la contractele pentru fabricarea de chip-uri pentru terminale mobile, iar pierderile sunt mari.

Daca in anii trecuti Apple ii platea companiei Samsung pana in 9 miliarde de dolari doar pentru chip-urile produse pentru iDevice-uri, in 2015 Samsung a incasat doar 3.459 miliarde de dolari pentru a fabrica asemenea componente, diferenta fiind foarte mare.

In comparatie, TSMC a incasat 19.935 miliarde de dolari din fabricarea de chip-uri pentru terminale mobile, taiwanezii fiind principalii producatori ai chip-urilor A9 si A9X pentru iPhone/iPad-urile lansate anul trecut, iar de la Apple au venit multe miliarde de dolari in baza acestei colaborari.

Practic, TSMC a incasat de aproape 6 ori mai multi bani decat Samsung pentru fabricarea de chip-uri pentru terminale mobile, o buna parte din suma venind de la Apple, iar metoda celor de la Apple de a ii arata companiei Samsung ca a copia nu este profitabil, chiar functioneaza.

Pentru iPhone 7, cei de la TSMC urmeaza sa fie principalii producatori ai chip-ului A10, astfel ca Samsung va incasa si mai putini bani prin divizia care produce chip-uri pentru terminale mobile, insa contractul exclusiv pentru fabricarea de ecrane OLED ar putea schimba lucrurile.

Samsung pierdut bani