Apple Watch nu mai este interesant pentru dezvoltatori

Dezvoltatorii nu mai lanseaza aplicatii pentru Apple Watch deoarece ele nu genereaza venituri si ceasul nu le poate rula independent de iPhone.

Lansat cu foarte mult fast anul trecut, Apple Watch nu mai genereaza chiar atat de mult interes din partea dezvoltatorilor de aplicatii, produsul mai vechi de 1 an de zile fiind uitat de catre cei care se concentreaza mai mult pe iPhone, iPad sau chiar Apple TV.

Conform unei companii care are o baza de date cu peste 100.000 de dezvoltatori inregistrati, pentru fiecare 1000 de aplicatii pentru iPhone sau iPad lansate, exista 10 aplicatii pentru tvOS si doar una singura pentru Apple Watch, discrepanta fiind enorma.

Principala problema a dezvoltatorilor sta in faptul ca Apple Watch nu poate rula singur aplicatiile create pentru el, acestea trebuind rulate prin intermediul iPhone, asa ca dezvoltatorii prefera sa nu isi bata capul cu o metoda de lucru gandita atat de stupid.

Desi Apple Watch a fost lansat cu cateva sute de aplicatii disponibile, numarul acestora crescand foarte repede la cateva mii, entuziasmul dezvoltatorilor de aplicatii a disparut foarte rapid deoarece smartwatch-ul nu functioneaza independent de iPhone.

On a weekly basis we’re seeing very few Watch apps, compared to iOS apps. For every 1,000 new iOS apps being built, there are 10 tvOS apps and maybe 1 Watch app. Apple published a road map, to be able run independent apps, and that’s a big deal.

Problema este ca aplicatiile pentru Apple Watch nu genereaza bani, iar daca ele nu genereaza bani, nu atrag interesul dezvoltatorilor care nu vad vreun motiv sa piarda timpul construind ceva pentru care lumea nu va plati vreun ban.

Se speculeaza ca Apple Watch 2 urmeaza sa functioneze independent de iPhone pentru foarte multe actiuni, inclusiv rularea de aplicatii, iar pentru el dezvoltatorii ar putea gasi din nou motivatia de a face aplicatii grozave, insa ramane de vazut ce vom vedea cand ceasul va fi lansat.