Prima Pagina Intel Astazi se implinesc 11 ani de la lansarea primului Mac cu procesor...

Astazi se implinesc 11 ani de la lansarea primului Mac cu procesor Intel

Pe 6 iunie 2005 Steve Jobs avea sa prezinte lumii intregi una dintre cele mai bune decizii luate de catre el ca si presedinte al companiei Apple, atunci fiind lansat primul Mac echipat cu procesor produs de catre compania Intel.

Renuntand la binecunoscutu, la acea vreme, PowerPC, compania Apple a uimit foarte multa lume cu decizia de a folosi procesoare Intel in produsele sale, insa schimbarea avea sa fie una de bun augur care ramane activa chiar si astazi, toate Mac-urile Apple folosind in exclusivitate procesoare Intel.

Procesoarele Intel ofera performante superioare celor de la AMD si compania Apple beneficiaza de pe urma inovatiilor in domeniul chip-urilor pentru laptop-uri, astfel ca poate oferi MacBook-uri cu performante foarte bune multumita celor de la Intel.

In 2005 nimeni nu avea sa ghiceasca faptul ca in 2016 Intel avea sa devina cel mai mare producator de procesoare pentru PC-uri fara a avea un competitor extrem de puternic, cei de la AMD avand numeroase probleme de-a lungul anilor si oferit procesoare inferioare.

Colaborarea dintre Apple si Intel este atat de stransa acum incat ea se va extinde inclusiv la iPhone 7, iar desi Apple dezvolta procesoare proprii pentru Mac, e putin probabil sa renunte la Intel in viitorul foarte apropiat.

  • Mircea Radulescu

    Doar uitandu-te la videoclip vezi cat de implicat era Steve in munca pe care o facea si intelegi rapid de ce se pierde Apple incetul cu incetul.

  • sorin

    Apple nu avea alternative – procesoarele PowerPC erau depasite la vremea cand s-a facut trecerea la Intel . Problema mai mare a fost de a porta MacOS pe instructiuni x86 si de a oferi si o oarecare compatibilitate cu progrmele scrise pt PowerPC – noroc ca nu erau prea multe programe la vremea aia .
    Alegerea Intel a fost logica pt ca detineau majoritatea brevetelor pt x86 si AMD inca se judeca cu ei la vremea aceea pt dreptul de a produce procesoare x86 , Totusi pt o perioade , AMD a facut procesoare superioare celor de la Intel si ma refer la primele Athlon x64 .
    Oricum trecerea la Intel a dat nastere miscarii hackintosh si a adus cativa utilizatori de OSX in plus pt Apple .