Motorul vibrator al iPhone poate fi folosit pentru spionaj

Traim intr-o lume in care niciun fel de date nu sunt sigure, iar conversatiile telefonice pot fi inregistrate chiar si de catre Facebook, insa oare cine s-ar fi gandit ca motorul vibrator al iPhone, sau al oricarui alt smartphone, poate fi utilizat pentru spionaj ?

Cercetatorii universitatii din Illinois, SUA, au demonstrat in clipul video de mai jos ca motorul vibrator al iPhone, sau al oricarui alt smartphone, este precum un difuzor, iar orice difuzor poate fi folosit ca un microfon pentru a asculta ceea ce vorbesc pamenii.

Cercetatorii care au descoperit aceasta metoda sustin ca modificarea voltajului aplicat unui motor vibrator poate permite transformarea acestei componente intr-un microfon care poate fi ascultat de catre o persoana de rea-credita care doreste sa va spioneze.

Desi ideea in sine poate inspaimanta multe persoane, pentru a modifica voltajul aplicat unui motor vibrator dintr-un telefon mobil este nevoie de acces fizic la dispozitiv si desfacerea carcase, procedura durand aproximativ 1 minut, deci ascultarea nu se poate face direct de la distanta.

We show that the vibrating mass inside the motor – designed to oscillate to changing magnetic fields – also responds to air vibrations from nearby sounds. With appropriate processing, the responses become intelligible, to the extent that humans can understand the vibra-motor recorded words with greater than 80% average accuracy.

Desi sunetele inregistrate nu sunt usor de inteles in forma lor bruta, cu putina procesare audio oricine poate intelege ceea ce vorbesc oamenii in preajma telefonului mobil, asa ca orice conversatie poate fi ascultata de catre oricine reuseste sa faca procedura pe telefon.

Avand in vedere ca metoda de modificare a functionarii unui motor vibrator nu este simpla, este putin probabil ca acest sistem de spionaj sa fie folosit vreodata pe vreo persoana, insa faptul ca el exista ridica multe semne de intrebare in legatura cu securitatea noastra.

2 COMENTARII

  1. 🙂 nimic nou, oricum suntem monitorizati 24/24 din 95 pana azi, nu mai zic de internet… Telefonia e ceva la ordinea zilei…