Apple nu a criptat kernel-ul iOS 10 pentru o mai buna optimizare a software-ului

Ieri a fost descoperit faptul ca Apple nu a criptat kernelul iOS 10, aceasta fiind prima oara cand compania americana ia o asemenea masura, nucleul sistemului de operare iOS putand fi acum analizat de catre oricine pentru descoperirea de vulnerabilitati ce pot fi exploatate in viitor.

Ieri s-au facut diverse speculatii cu privire la motivele din spatele acestei decizii si faptul ca totul ar fi de fapt o greseala, insa in cursul noptii trecute compania Apple a confirmat ca decizia de a nu cripta kernelul iOS 10 ii apartine si are la baza dorinta de a motiva oamenii sa-si optimizeze mai bine aplicatiile pentru iOS.

Apple spune ca a lasa kernelul necriptat nu afecteaza securitatea sistemului de operare iOS 10, acesta neputand afisa informatii privind datele utilizatorilor salvate in iDevice-uri, insa in baza sa pot fi descoperite vulnerabilitati care permit dezvoltarea de solutii de jailbreak sau chiar malware.

Decizia de a lasa kernelul iOS 10 necriptat are cu siguranta legatura cu disputa pe care Apple a dus-o cu FBI lunile trecute, iar prin oferirea de acces la aceasta componenta extrem de importanta a iOS, Apple va reduce semnificativ importanta companiilor de securitate care vand exploit-uri pentru iOS cu milioane de dolari.

The kernel cache doesn’t contain any user info, and by unencrypting it we’re able to optimize the operating system’s performance without compromising security.

Pentru utilizatorii de rand, vorbim despre imbunatatiri majore ale iOS 10 in baza optimizarilor pe care dezvoltatorii le pot face multumita accesului la kernelul sistemului de operare, aplicatiile putand interactiona mult mai bine cu iOS si putand avea performante mult, mult mai bune.

Pe de alta parte, dezvoltarea de solutii de jailbreak ar putea fi mult mai simpla incepand cu iOS 10, hackerii putand descoperi mult mai usor exploit-uri care pot fi combinate pentru solutii de jailbreak, insa ramane de vazut cat va dura pana cand vom vedea beneficiile aceste schimbari facute de catre Apple.