Clipurile video YouTube iti pot controla smartphone-ul

Fie ca iti vine sa crezi, sau nu, clipurile video YouTube pot fi create de catre hackeri pentru a obtine controlul asupra smartphone-ului tau fara ca tu sa stii, un studiu desfasurat recent de catre o companie de securitate informatica, confirmand acest lucru si pericolul la care se expun utilizatorii.

Totul porneste de la asistentii personali precum Siri sau Google Now, acestia putand fi controlati de catre hackeri prin clipuri video YouTube pentru a intreprinde diverse functii fara ca utilizatorul sa isi dea seama, platforma Android fiind cea expusa aici, in baza modului in care este gandit sa functioneze Google Now.

In clipul video de mai jos aveti demonstrata tehnica folosita de catre cercetatorii in securitate informatica pentru a demonstra cat de vulnerabil este Google Now, ei reusind sa deschida link-uri web sau sa controleze diverse functii ale sistemului de operare Android prin activarea Google Now.

Folosind aceasta metoda, un hacker poate include intr-un clip video comenzi de acest gen care sunt rulate in timpul ascultarii, iar smartphone-urile ce se afla in apropierea boxelor unui laptop sau PC pot prelua comenzile si deschide fisiere infectate, sau actiona alte functii ale sistemelor de operare.

“It might not work every time, but it’s a numbers game. If a million people watch a kitten video with a secret message embedded, 10,000 of them might have have their phone nearby. If 5,000 of those load a URL with malware on it,”you have 5,000 smartphones under an attacker’s control,” Sherr said in a statement.”

Atacul este usor de efectuat impotriva Google Now, care nu recunoaste vocea posesorului smartphone-ului pentru a ignora comenzile altcuiva, insa Siri nu se activeaza automat prin comanda vocala decat daca o comanda vocala este rostita de catre posesorul iDevice-ului care o inregistreaza.

Metoda in sine este una foarte ingenioasa si extrem de greu de realizat, iar asta pentru ca un utilizator poate urmari un clip video YouTube si comanda poate fi rostita oricand in timpul sau, asa ca ramane de vazut daca ea va fi pusa in practica in viitor.