Comisia Europeana ar putea amenda Apple in octombrie

In 2014 Comisia Europeana a initiat o investigatie pentru a afla daca Apple a incheiat un acord ilegal cu Irlanda pentru a beneficia de o reducere a procentului de impozit aplicat pentru profitul generat in Europa, cei din Cupertino evitand sa plateasca miliarde de dolari in baza acestei intelegeri facute cu peste un deceniu in urma.

Foarte multa lume asteapta cu nerabdare concluzia acestei anchete, iar ministrul de finante din Irlanada a anuntat ca in septembrie sau octombrie va fi anuntat rezultatul anchetei, atunci Apple putand fi amendata cu o suma serioasa de bani si putand fi obligata sa plateasca retroactiv impozit pentru profitul castigat.

Apple a avut profit de 64.1 miliarde de dolari in Europa in perioada 2004 – 2012, cea pentru care este investigata, si a platit impozit de 2% in loc de 12.5%, deci daca acordul va fi considerat ilegal, atunci Apple va trebui sa plateasca minim 8 miliarde de dolari catre ministerul de finante din Irlanda.

Decizia in aceasta investigatie a fost asteptata in cursul anului trecut, insa Comisia Europeana nu s-a grabit foarte tare, iar Apple nu a presat-o in vreun fel, dar anul acesta urmeaza sa fie anuntata concluzia sa, iar cei din Cupertino ar putea fi nevoiti sa plateasca acea suma mare mentionata anterior, dar au suficiente resurse sa o faca.

“Commissioner Vestager indicated to me that there wouldn’t be a decision in July but there would probably be a decision early in the autumn. My expectation is September or early October. I didn’t discuss the potential decision but we did discuss the presentation of the decision. I have no indication of what way the decision will go or what the implications of the decision will be”

Acum 2 zile v-am spus ca seful trezoreriei din SUA incearca sa convinga Comisia Europeana sa nu oblige Apple sa-si plateasca retroactiv taxele, insa e putin probabil ca actiunile sale sa aiba succes, iar cei din Cupertino ar putea ajunge in final sa scoata o suma serioasa de bani din conturi pentru a putea lamuri situatia din Europa.

1 COMENTARIU