Iata cat costa fabricarea castilor Beats

Toata lumea stie ca terminalele iPhone ale Apple au un cost de productie care reprezinta mai putin de o treime din pretul de vanzare din SUA si mai putin de o cincime din pretul de vanzare din alte zone de pe planeta, cei din Cupertino facand un profit foarte mare de pe urma smartphone-urilor vandute in lumea intreaga.

De cativa ani compania Apple detine inclusiv brand-ul Beats si vinde castile aferente, iar cineva s-a gandit sa calculeze costul de productie al acestui tip de accesorii pentru smartphone-uri sau calculatoare, rezultatul final fiind mult mai surprinzator decat in cazul terminalelor iPhone, sau al Mac-urilor celor de la Apple.

In urma desfacerii catorva casti Beats si a analizarii tuturor materialelor incluse in aceste produse, o publicatie americana a ajuns la concluzia ca toate componentele costa aproximativ 16.8 dolari, fara a include aici costurile de asamblare si cele de expediere, acestea putand adauga pana in 5 – 7 dolari la pretul final.

Judecand dupa pretul componentelor, modelul desfacut costand 199 de dolari in magazine, observam ca Apple cere un pret de peste 10 ori mai mare decat cel al componentelor, iar aici vorbim despre o diferenta colosala intre pretul de productie si cel de vanzare, brand-ul fiind la baza sa.

Aceasta analiza demonstreaza faptul ca majoritatea celor care cumpara casti Beats by Dre platesc foarte multi bani pe brand si nu neaparat pe componentele incluse in aceste produse, insa probabil ca multi dintre cei care au cheltuit sume mari de bani pe aceste casti si-au dat seama de acest lucru de-a lungul timpului.

Pretul stabilit pentru castile Beats by Dre nu a fost ales de catre Apple, ci de catre fosta companie Beats, deci nu trebuie judecati foarte dur cei din Cupertino decat pentru faptul ca il mentin in continuare in loc sa il reduca la o valoare care sa le permita mai multor oameni sa cumpere aceste casti ale caror productie nu este chiar atat de costisitoare.

cost casti beats

3 COMENTARII

  1. Oare toți inginerii care au proiectat forma căștilor, cei care au testat direcția in care se propaga sunetul in interiorul urechii, cei care au testat materialele, echipamentele folosite, curentul electric folosit in cadrul fabricării, impozitele si alte cheltuieli nu contează?

  2. Dacă ai avea o producție de doar câteva căști, într-adevăr, costurile de care amintești, ar avea ochi pondere mare în prețul de vânzare. Cu cât vinzi mai multe căști, cu atât costurile astea se micșorează pe unitatea vândută.

    Ce să spun… cred că au muncit mii de ingineri ca să proiecteze forma căștilor, alte sute de ingineri au testat directia de 2 cm pe care o parcurge sunetul în ureche până la timpan, etc.
    De obicei, costurile astea se văd în contabilitate, nu e secret.
    Beats cumpăra componentele făcute de alții, le asamblează cu alții, și pune abțibildul Beats. Asta e tot.