SoftBank va cumpara creatorul procesoarelor iPhone

Operatorul de telefonie mobila japonez SoftBank urmeaza sa cumpere ARM Holdings, compania care creeaza arhitectura in baza careia sunt produse procesoarele pentru vasta majoritate a terminalelor mobile sau tabletelor lansate in lumea intreaga.

ARM Holdings detine compania care a creat arhitectura ARM pentru procesoare si chip-uri, cei de la Apple folosindu-se de ea pentru a crea chip-urile din seria A, insa separat de Apple toti producatorii importanti de smartphone-uri si tablete folosesc aceleasi tehnologii in propriile produse lansate global.

Apple detine si o mica parte din ARM Holdings, deci va primi un procent din cele 31 de miliarde de dolari pe care SoftBank ii va cheltui pentru a cumpara intregul pachet de actiuni al companiei, iar mai apoi va avea o pozitie de control in negocierile cu cei care ii ofera smartphone-uri si tablete pentru vanzare in Japonia si nu numai.

Daca SoftBank va finaliza aceasta achizitie, ea va fi cea mai mare realizata vreodata in Europa pentru o companie IT, cele 31 de miliarde de dolari fiind totusi o investitie destul de mica in comparatie cu ceea ce detine compania japoneza si rezerverele sale monetare, insa ea va fi extrem de profitabila prin pozitia pe care o va crea pentru ea.

SoftBank a investit in 2013 in achizitionarea operatorului de telefonie mobila Sprint, detine actiuni in valoare de 65 de miliarde de dolari in Alibaba si este cel mai mare investitor din spatele Yahoo Japonia, deci vorbim despre o companie specializata in investitii menite sa aduca profit foarte mare, iar ARM holdings este un jucator major pe piata terminalelor mobile.

SoftBank is nearing a deal to acquire ARM Holdings, the British semiconductor company, said two people briefed on the matter who asked not to be named discussing private information. ARM, which designs chips and parts of chips, had a market capitalization of about $22 billion as of Friday’s close. ARM would be one of SoftBank’s largest acquisitions ever.

La inchiderea pietei bursiere de vineri, ARM Holdings avea o capitalizare de 22 de miliarde de dolari, deci cei de la SoftBank vor plati peste 10 miliarde de euro peste valoarea bursiera a companiei, dar acest lucru va merita cu siguranta in final pentru ca toti marii producatori vor fi dependenti de produsele sale.

Chiar daca SoftBank va cumpara ARM Holdings, compania Apple nu va renunta sa foloseasca tehnologiile sale in procesoarele utilizate in terminalele iPhone, sau tabletele iPad, insa in viitor cei din Cupertino intentioneaza sa-si creeze singuri arhitectura pentru aceste componente, peste 1000 de ingineri lucrand la acest proiect.