Apple a fost tinta unor proteste in China

V-am spus zilele trecute ca unii tineri chinezi au inceput sa isi sparga terminalele iPhone si sa publice imagini ale actelor in cadrul retelelor de socializare din China, ei fiind suparati pe guvernul american din cauza faptului ca nu susptine pretentiile Chinei cu privire la drepturile de proprietate asupra Marii Chinei de Sud.

Desi guvernul american este cel asupra caruia se indreapta ura tinerilor chinezi, companiile locale au de suferit de pe urma politicilor celor de la Washington, iar Apple este doar una dintre companiile ale carei imagine a fost atacata de catre cei care sunt atat de nationalisti, incat uita ca ataca pe cine nu trebuie.

Zilele trecute diverse manifestatii au fost organizate in fata unor magazine Apple neoficiale, iar in cadrul retelelor de socializare, tinerii care sustin pretentiile teritoriale ale Chinei le-au recomandat altor chinezi sa-si distruga produsele Apple in semn de protest vis-a-vis de politica guvernului american cu privire la tara lor.

Apple sufera din cauza unei dispute politice

Analistii chienzi sustin ca problema ar putea fi extrem de mare pentru Apple, ei aducand in discutie un incident similar in China, atunci o disputa politica in care era implicata Japonia ducand la o scadere a vanzarilor de masini japoneze in China, dupa ce proteste similare au fost organizate de catre cetateni.

O serie de magazine neoficiale ale Apple au fost asaltate de protestatari, diversi alti utilizatori folosind retelele de socializare locale pentru a-i incuraja pe compatriotii lor sa isi distruga produsele Apple, totul intr-o rara situatie in care o companie IT este vizata ca un simbol al unei nedreptati pe care China o sufera, dupa ce o instanta internationala i-a respins pretentiile teritoriale.

Practic, Apple va trebui sa se distanteze de guvernul american pentru ca vanzarile produselor sale sa nu aiba de suferit din cauza acestei dispute politice, insa vorbim despre o misiune extrem de grea, avand in vedere ca foarte multi dintre chinezi deja si-au format o opinie in aceasta privinta.