Iata de ce Night Shift afiseaza prea multa lumina albastra

Incepand cu iOS 9.3 compania Apple a lansat Night Shift, un sistem menit sa reduca efectul negativ pe care folosirea iDevice-urilor in conditii de luminozitate scazuta in are asupra ochilor nostri, functionalitatea fiind similara cu cea a unei aplicatii numite F.lux, ea fiind oferita pentru iOS si OS X cu mult ani inainte.

Lansand Night Shift, compania Apple le-a cerut dezvoltatorilor F.lux sa inceteze sa mai distribuie aplicatia pentru iOS prin orice fel de mediu online, insa aceasta decizie nu a multumit pe toata lumea, un client german al Apple trimitandu-i un email vicepresedintelui Apple, Craig Federighi pentru a-l intreba de ce Night Shift afiseaza lumina mai albastra decat F.lux.

Vicepresedintele Apple a raspuns mesajului clientului si a explicat faptul ca Night Shift ofera o functionalitate pe masura tehnologiei existente in ecranele LCD disponibile in iPhone sau iPad, redarea unei lumini mai putin albastre putand genera afisarea de artefacte rosii in timpul scroll-ului prin meniurilor, sau a afisarii de animatii.

Conform lui Craig Federighi, fosforul rosu din ecranele LCD ale iDevice-urilor mentine culoarea pixelilor pentru o perioada mai lunga de timp, iar la schimbarea tontalitatii culorilor prea mult inspre cea rosie, apar acele arfefacte la folosirea elementelor grafice din interfata de utilizator, lucru nedorit de catre utilizatori.

Given the display technology, we push it as far as we can without introducing major red ghosting artifacts when scrolling/animating. (Unfortunately, the red phosphors in the LCD hold their color longer, and when we shift the display too far into the red then scrolling results in irritating ghosting artifacts.

Night Shift es privit de catre multe persoane ca fiind un sistem util, insa desigur ca nu toata lumea este 100% multumita, iar acest articol prezinta foarte clar cazul unul german care si-ar fi dorit altceva, insa compania Apple ne spune ca atat poate face cu tehnologiile pe care le are la dispozitie, deci lucrurile ar trebui sa se imbunatateasca in viitor.