Iran va permite importurile de terminale iPhone

Dupa ce a interzis initial importurile iPhone in tara din cauza divergentelor cu guvernul SUA, Iranul va permite intr-un final importul legal al smartphone-urilor Apple, sau cel putin asta sugereaza presa locala care probabil are informatii din interiorul guvernului tarii.

Iran este obligata sa permita importurile de terminale iPhone deoarece nu poate controla contrabanda facuta de catre diverse magazine, iar vanzarea legala ii va permite sa tina evidenta smartphone-urilor vandute catre cetatenii tarii, acesta fiind practic singurul scol al guvernului in aceasta miscare.

Desigur ca blocarea importurilor legale de terminale iPhone a crescut contrabanda, insa acum 9 companii din Iran au depus cereri pentru a vinde iPhone in mod legal, asta avand in vedere ca Apple nu are o prezenta oficiala in tara, nici macar printr-un partener care sa controleze fluxul de produse.

Iran planuia initial sa lupte mai puternic impotriva contrabandei cu terminale iPhone si sa convinga utilizatorii actuali sa-si declare terminalele pentru ca ele sa fie inregistrate, insa acest plan nu pare sa fi fost pe placul celor din guvern, asa ca s-a luat decizia de a permite vanzarea legala a dispozitivelor.

Iran is preparing to allow local companies to import iPhones for the first time to try to curb the huge market in smuggled Apple products, state media reported Thursday. The trade ministry has requested licences from the country’s Trade Promotion Organisation for nine Iranian companies to import iPhones, according to the Tasnim news agency. Unofficial Apple stores are common in Tehran’s upmarket malls, and many of the country’s young and wealthy population carry the latest models of iPhone.

Problema cu Iranul este ca ONU impune o serie de embargouri companiilor care incearca sa vanda produse in tara, asa ca Apple va avea limitari in ceea ce priveste comercializarea produselor in tara, insa atitudinea guvernului este una extrem de neobisnuita, iPhone-ul invingand in final.