WhatsApp trimite numerele de telefon la Facebook

WhatsApp va transmite numerele de telefon ale utilizatorilor la Facebook pentru a le fi afisate reclame personalizate si recomandari de prieteni.

Cele aproape 20 de miliarde de dolari cheltuite de catre Facebook pentru a cumpara WhatsApp incep sa “isi arate adevarata fata” cu o decizie anuntata astazi. Mai exact, cei de la Facebook au anuntat ca WhatsApp va partaja automat numerele de telefon ale utilizatorilor catre reteaua de socializare pentru a afisa reclame mai bune si a gasi prieteni din retea.

Separat de numerele de telefon, WhatsApp va preda la Facebook si informatii privind modul in care este folosita aplicatia, sau mesajele de tip spam publicate. Folosind numerele de telefon preluate de la WhatsApp, Facebook va analiza conexiunile existente intre persoane in cele doua platforme si le va folosi pentru a afisa reclame mai relevante.

Cei de la Facebook spun ca doresc sa le ofere companiilor si optiunea de a contacta utilizatori prin intermediul WhatsApp, dand exemplul unei banci care si-ar avertiza un client cu privire la tranzactii frauduloase. Facebook a facut deja schimbari similare pentru Messenger, iar WhatsApp  va avea parte de ele chiar de anul acesta.

Numerele de telefon WhatsApp ajung la Facebook, calcand in picioare baza aplicatiei

Partea buna, cel putin deocamdata, este ca utilizatorii WhatsApp vor putea controla ce fel de mesaje primesc si de la cine, cel putin deocamdata. Mai mult decat atat, ei nu ar trebui sa vada reclame in aplicatia WhatsApp, dar si aceasta este doar o situatie temporara, pentru ca ele vor aparea intr-un final acolo penru utilizatori.

“Prin conectarea numarului tau de telefon cu sistemele Facebook, Facebook poate oferi sugestii mai bune pentru prieteni si poate afisa reclame mai relevante. Spre exemplu, vei putea vedea reclame de la o companie cu care lucrezi deja, in locul unora de la cineva de care nu ai auzit vreodata.”

Problema in tot acest anunt sta in faptul ca Facebook ia datele utilizatorilor fara sa-i intrebe sau sa le permita sa se opuna acestui transfer. WhatsApp a fost foarte apreciata pentru faptul ca nu transmite date despre utilizatori catre servicii terte, insa nimeni nu stie daca in realitate au fost transmise date in secret altor companii.

Facebook a ajutat WhatsApp sa creasca pana in punctul in care utilizatorii sunt dependenti de aplicatie si nu vor pleca pentru ca nu au la ce sa plece. Practic, Facebook si WhatsApp pot face orice doresc acum deoarece utilizatorii nu vor mai pleca, sau numarul celor care vor pleca va fi extrem de mic in compartie cu miliardul de utilizatori activi.

Voi ce parere aveti despre aceste schimbari ?