Prima Pagina Apple Apple obligata sa plateasca impozit de 13 miliarde euro

Apple obligata sa plateasca impozit de 13 miliarde euro

Apple este obligata sa plateasca retroactiv impozit in valoare de 13 miliarde de euro pentru profitul facut in Europa in perioada 2003 – 2014 si taxat necorespunzator de Irlanda. Aseara v-am spus ca o decizie a Comisiei Europene a hotarat ca Apple a beneficiat de ajutor ilegal din partea guvernului irlandez in ceea ce priveste reducerea impozitului pe profit.

Apple a platit impozit pe profit de doar pana la 0.005% in loc de 12.5%, cat platesc restul companiilor, iar Comisia Europeana considera ca banii neplatiti ca parte a acestuia cord sa fie recuperati. Acum Comisia Europeana sustine ca Irlanda trebuie sa recupereze 13 miliarde de dolari de la Apple ca impozite aplicate retroactiv pe profitul facut de catre americani.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenta, a condus aceasta investigatie care a durat aproape 3 ani de zile, iar la final se pare ca Apple iese pierzatoare din ea. 13 miliarde de dolari este o suma foarte mare si probabil Apple va face apel deciziei, iar in final ar putea plati mult mai putin decat suma ceruta de catre autoritati.

Apple a facut profit de 64 de miliarde de dolari in Europa in perioada 2003 -2014 prin subsidiara din Irlanda, aceasta controland intreaga sa activitate europeana. Cei de la Comisia Europeana stiu acest lucru si acum cer ca americanii sa plateasca exact atat cat este normal pentru profitul urias facut in cei 8 ani pe continentul european.

“Statele membre nu pot acorda beneficii fiscale doar anumitor companii, aceasta practica fiind ilegala conform legislatiei europene. Investigatia Comisiei a stabilit ca Irlanda a facilitati fiscale ilegale pentru Apple, care i-au permis companiei sa plateasca taxe substantial mai mici decat alte companii, pentru foarte mult ani. Acest tratament preferential i-a permis companiei Apple sa plateasca taxe de corporatie de 1% pe profitul din 2003 si de doar 0.005% pe profitul din 2014.”

Practic, Apple a beneficiat cel mai probabil despre cele mai mici taxe pe profit aplicate pentru vreo companie care este activa in Europa in momentul de fata. Din moment ce Comisia Europeana sustine ca Apple a platit taxe pentru profitul din 2014 ce reprezinta doar 0.005% din el, este clar ca vorbim despre o inginerie financiare foarte complexa.

Cei de la Comisia Europeana spun ca Apple a atribuit majoritatea profitului sau unei companii care exista doar pe hartie, ea neavand vreun sediu pe aceasta planeta. Profitul Apple Sales International si Apple Operations Europe atribuit acestei companii ramanea netaxat timp de 1 an, deci valoarea impozitelor era redusa considerabil.

Desi vorbim despre 13 miliarde de dolari pe care Comisia Europeana ii vrea recuperati de la Apple, cei din Cupertino si guvernul irlandez ar putea ajunge la o intelegere pentru a reduce suma. Desigur ca si Comisia Europeana va trebui sa fie de acord cu aceasta intelegere, altfel exista riscul unor noi investigatii si a unor amenzi mult mai mari.

UPDATE: Apple a anuntat ca va face apel deciziei comisiei europene.

inginerie financiara Apple

 

 • sultanu’ dragostei

  doar amaratii platesc taxe

 • lucian84

  Dacă este adevărat ca nu au plătit impozitul corect ! Ar trebuii sa il plătească, altfel ar fi bun un boicot la nivelul Europei !! Sa nu mai cumpere nimeni iPhoane :)))

 • sorin

  Or sa plateasca , acum ca acordul commercial SUA-UE a esuat .
  Srb – vinde-ti repede actiunile Apple , ca nu ii vad bine platind 13 miliarde din cele doar 16 pe care le au disponibile .
  Si cred ca nu or sa mai aiba nici bani ca sa aduca ceva mai de doamne ajuta in iPnone-ul ala aniversar . Poate ala o sa fie si ultimul lor iPhone – sau poate asta de acum- LOL .

 • sorin

  Hmmm – dar stai – ca la astia 13 miliarde se vor adauga dobanzile . Si 13 miliarde euro fac 14,5 miliarde US $ . Cu dobanzi , e grav – Apple nu are bani sa plateasca .
  Cred ca in curand vorbim la trecut de Apple , ca de Blackberry sau Nokia .

 • Srb Srb

  doar 16 au disponibile?

 • Srb Srb

  “The company revealed that its cash pile once again topped $200 billion, hitting $205.7 billion for the fiscal fourth quarter” Data viitoare mai informeaza-te

 • Srb Srb

  To put that in perspective, if you took Apple’s total cash pile and stacked it up in $1 bills, the pile would stretch almost 14,000 miles.

 • sorin

  Vise . A pus zaone odata un articol care explica ce inseamana cei 230 miliarde $ rezerva ai Apple . In concluzie , lichiditati sunt 16 miliarde $ , care nu acopera ce trebuie sa plateasca acum . Restul sunt datorii , rulaj , etc .
  Vrei sa ramai cu actiunile – treba ta . Eu ti-am dat un sfat parintesc . Inteleg ca la varsta ta , crezi ca Apple e vreun Dzeu ( ca si tine) – dar ti-am mai recomandat sa iesi de la pubertate .

 • Srb Srb

  nu prea intelegi tu prea bine, eu pot sa imi permit “sa pierd”/sa risc banii bagati in actiunile Apple.

 • Care datorii ? Banii aia sunt lichiditati si investitii pe termen lung sau scurt. Unde ai vazut ca au doar 16 miliarde lichiditati ?

 • Fosocle

  Ma intreb de ce ai sters linkul pe care l-am pus si care ii dadea dreptate lui @Sorin. Ai pus o intrebare, ti-am raspuns. Nimic deosebit. Asta in timp ce altii sunt lasati sa jigneasca fara sa fie “moderati”. Doar pentru ca fac trafic

 • Fosocle

  Am apucat sa vad mesajul. Mersi

 • Viorel Predatorul

  Care este cea mai puternica tara europeana din punct de vedere financiar? Germania?
  Care este cea mai de succes industrie a Germaniei? Cea auto?
  Ce inseamna atunci cand SUA ataca direct industria auto europeana? Naspa?

  Cred ca dosarul Apple este unul politizat. Voi credeti ca UE nu stia ce face Apple in Irlanda?? Este Irlanda un fel de Insula Mare a Brailei, fara ca nimeni sa nu stie ce taxe sunt acolo? Dar nimeni nu s-a sesizat din 2002 si pana acum ca Apple plateste bani de guma de mestecat in fiecare an?
  UE s-a inflamat acum ca urmare a sicanelor americanilor cu Dieselgate. Cred ca mesajul poate fi: uite SUA, ca si noi v-am acordat multe avantaje, incercati sa nu ne distrugeti industriile noastre de succes, ca putem si noi sa actionam asemenea.

  Desigur ca asta nu exonereaza Apple de la plata impozitelor restante, insa daca este sa privim problema dosarelor, uite ca se vede altfel dintr-un alt unghi.

 • terrymada

  Good point viorel. Very good one!