Apple nu va plati prea curand impozitul retroactiv din Irlanda

Apple ar putea plati abia peste cativa ani amenda Comisie Europene pentru evaziunea fiscala de care este acuzata in Europa.

Astazi Comisia Europeana a publicat un document oficial prin care acuza compania Apple de evaziune fiscala, cerand guvernului irlandez sa recupereze 13 miliarde de euro sub forma de impozit retroactiv. Tim Cook a publicat o scrisoare in care apara Apple si sustine ca nu s-a facut absolut nimic ilegal in cotabilitatea Apple, dar stim cu totii ca a plati impozit de 0.005% din profit nu este normal.

Tim Cook a anuntat ca va face apel impotriva deciziei anuntate astazi de catre Comisia Europeana, dar si ca se asteapta ca procesul sa dureze cativa ani de zile din acest moment. Americanii sunt increzatori in sansele lor de a anula decizia Comisiei Europene, insa e greu de spus daca vor reusi si cat va dura in final pana cand se va infaptui totul.

Mai mult decat atat, Apple nu se asteapta ca aceasta decizie sa-i afecteze pe termen scurt nivelul de impozit platit pentru profit sau lichiditatile din conturi. In ciuda acestui lucru, Apple va crea un cont special in care va depune bani pentru a aduna suma de 13 miliarde de euro pe care Comisia Europeana o vrea recuperata acum.

Suma din respectivul cont va fi marcata ca restrictionata in documentele sale contabile, deci banii vor fi stransi special pentru a plati impozitul in cazul pierderii apelului impotriva deciziei. Aceasta este o decizie foarte buna din partea americanilor, care demonstreaza faptul ca ei se gandesc serios la viitorul si la solutii pentru ca decizia sa nu aiba un efect negativ asupra evolutiei lor.

“Nu ne asteptam la vreun impact pe termen scurt asupra rezultatelor noastre financiare, nici a unor modificari ale documentelor fiscale anterioare. Pana acum am acumulat si mentionat taxele din SUA referitoare la respectivele venituri. Rata de taxare mentionata in documentatia privind estimarea evolutiei fiscale in al patrulea trimestru fiscal al 2016 nu se va modifica.”

Avand in vedere ca un proces poate dura ani de zile, cei de la Apple ar putea prelungi situatia pana in 2020, chiar, iar in final ar putea scapa de plata intregii sume, sau doar a unei parti. Este acest lucru corect ? Din punct de vedere moral cu siguranta nu! Din punct de vedere legal, ramane de vazut ce vor decide instantele.

plata amenda apple