Irlanda face apel impotriva hotararii CE

Astazi guvernul irlandez a anuntat in mod oficial ca va face apel impotriva hotararii Comisiei Europene de a amenda compania Apple cu suma de 13 miliarde de dolari. Irlanda a primit de la Comisia Europeana sarcina de a culege acesti bani sub forma de impozit ce trebuia platit retroactiv, insa guvernul nu a fost de acord.

Guvernul irlandez va trimite hotararea sa in fata plenului parlamentului Irlandei in cursul zilei de miercuri pentru a cere sustinerea acestora, iar mai apoi se va trimite documentatia la Comisia Europeana. Practic, Irlanda este de partea companiei Apple in toata aceasta disputa, ea incheind acordul care i-a permis companiei Apple sa-si ascunda profitul.

Comisia Europeana a acuzat Apple de evaziune fiscala, insa presedintele companiei a afirmat ca totul este doar o prostie politica, Apple fiind vanata de catre autoritatile europene. Practic intreaga decizie a CE a starnit un scandal destul de mare, inclusiv intre SUA si Uniunea Europeana, unii spunand ca europenii vor sa incaseze bani care ar trebui sa ajunga la bugetul american.

Partea comica in toata aceasta situatie sta in faptul ca nici macar Irlanda nu vrea sa incaseze cele 13 miliarde de dolari de la Apple si e putin probabil sa fie obligata sa o faca. Apple a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa aleaga intre impozit pe profit si cele peste 6000 de locuri de munca din Irlanda, iar guvernul irlandez a ales deja.

Avand in vedere ca problema este una foarte delicata, ne putema stepta ca acest scandal sa fie foarte, foarte departe de un final fericit pentru Comisia Europeana.

apple irlanda bani