Haine inteligente care folosesc energia solara pentru a incarca dispozitive

Cu totii am trecut prin acel moment in care am avut nevoie de telefonul mobil intr-un moment critic, doar ca nu mai aveam baterie.
Aparent, zilele in care se intampla asta ar putea fi in curand un lucru al trecutului.

Cercetatorii dau un nou sens produselor ” power dressing ” cu inventarea unor haine inteligente care utilizeaza razele soarelui pentru a incarca dispozitivele.

Pana acum, cercetatorii au incercat sa creeze fibre pe ccare sa le includa in articole de imbracaminte pentru a furniza energie. Dar multe dintre acestea nu au putut rezista procesului fabricatie.

Acum, oamenii de stiinta de la Universitatea Jinan din China spun că au creat un nou tip de fibra pentru cusut in textile tailorable, care pot capta si elibera energia solara.
Cercetatorii au creat doua tipuri diferite de fibre – un tip ce contine titan sau polimer acoperit cu mangan, impreuna cu oxid de zinc, un colorant si un electrolit.
Acestea s-au intretesut cu fire polimerice acoperite cu cupru pentru a crea sectiunea de celule solare a materialului.

Al doilea tip de fibre a fost realizat din titan, nitrura de titan, un invelis subtire de carbon pentru a preveni oxidarea si un electrolit.

Aceste fibre au fost apoi tesute cu fire de bumbac. Atunci cand sunt combinate, noile materiale au format un material textil flexibil.
Se spune ca hainele – numite “tailorable textile device” – ar putea eventual incarca dispozitive de putere mica, inclusiv tablete si telefoane.
Dr. Wenjie Mai, care a condus studiul, a declarat:

‘The ‘threads’ – fibre electrodes – featuring tailorability and knittability can be large-scale fabricated and then woven into energy textiles.’