iOS 10.1 – problemele de securitate rezolvate de Apple

In iOS 10.1 au fost rezolvate doua probleme grave de securitate care puteau afecta utilizatorii ce deschideau fisiere PDF sau JPEG.

Printre schimbarile facute de catre compania Apple in cadrul iOS 10.1 se numara si rezolvarea unei grave probleme de securitate care ameninta utilizatorii din lumea intreaga. Mai exact, vorbim despre o vulnerabilitate care putea fi exploatata prin deschiderea de documente in format PDF sau imagini in format JPEG in iDevice-urile noastre.

Conform celor de la Apple, hackerii care cunosc aceasta vulnerabilitate pot crea documente PDF sau imagini JPEG care contin cod ce permite exploatarea iOS. Accesarea acestor imagini folosind browserul Safari le permitea hackerilor sa ruleze cod nesemnat in iDevice-urile celor de la Apple, iar de aici probabil terminalul era repornit sau inchis imediat.

Cei de la Apple nu ofera detalii cu privire la efectul pe care il are activarea acestei vulnerabilitati pe iPhone, iPad sau iPod Touch, deci nu stim ce se intampla rau. Totusi, este cat se poate de clar faptul ca accesarea acestui tip de fisiere are consecinte negative pentru utilizatorii de iDevice-uri care nu ruleaza iOS 10.1, deci actualizarea este recomandata.

Problema aceasta de securitate afecteaza nu doar versiunile de iOS anterioare iOS 10.1, ci si cele de macOS anterioare macOS 10.12.1, deci inclusiv utilizatorii de Mac-uri sunt vulnerabili. Acestea fiind spuse, este recomandabil sa instalati cat mai repede ambele actualizari pentru sistemul de operare al celor de la Apple pentru a fi protejati de asemenea probleme.

“Parsing a maliciously crafted PDF may lead to arbitrary code execution. Viewing a maliciously crafted JPEG file may lead to arbitrary code execution.”

ios-10-1-vulnerabilitate-pdf-si-jpeg

12 COMENTARII

  1. Nu știu de securitate dar cert e ca au îmbunătățit bateria ,înainte sa fac acest update se descarca telefonul in draci ,acum a stat in repaus 19 ore și l-am folosit 4 iar bateria e 44% deci clar au rezolvat unele probleme cu bateria . Acum sa văd când se Descarcă dacă se mai Închide la 20%.

  2. Sunt buguri ale sistemului de operare, nu ceva care afecteaza toti utilizatorii. Poti face un restore curat fara a refolosi un backup ca sa incerci sa le mai rezolvi, insa daca mai face asa si nu mai porneste, inseamna ca trebuie schimbat.

  3. Știu Zaone , dar era o problema nu comentarii aiurea cum fac alții pe aici și tu le răspunzi,in fine , după cum am scris mai devreme nu aveam cum săi fac restore cum spui tu pt ca nu ma puteam conecta la iTunes tel stătea aprins doar cu mărul pe el și așa era blocat și iTunes îmi cerea pt restore permisiunea de pe tel

  4. Prietenul meu agramat, dacă vrei ajutor, du-te, taicule, pe forumul acestei pagini/aplicații și caută acolo secțiunea potrivită și deschide un thread. Vei primi ajutor acolo, destul de prompt.

  5. Am patit la fel cu facebook, a disparut si cand am incercat sa-l downloadez din App store s-a blocat si s ramas marul aprins. A trebuit sa-l upgradez la 10.1 si problema s-a rezolvat. In timpul upgradarii mi-au aparut erorii si am restartat upgradarea prin cablu pe mac de 3 ori, dupa care problema s-a rezolvat.