Prima Pagina Apple Irlanda refuza sa taxeze Apple cu 13 miliarde de euro

Irlanda refuza sa taxeze Apple cu 13 miliarde de euro

Acum aproximativ 2 luni, Comisia Europeana a publicat rezultatele unei investigatii in urma careia a ajuns la concluzia ca Apple a evitat in mod fraudulos sa plateasca taxe in valoare de 13 miliarde de euro. Apple i-a cerut guvernului irlandez sa recupereze aceasta suma de la compania Apple prin orice mijloace, insa cei din Dublin refuza sa faca acest lucru.

Amenintati indirect de catre Tim Cook cu posibila concediere a unora dintre irlandezii angajati de catre Apple, guvernul urmeaza sa conteste hotararea Comisiei Europene. Intr-un mesaj publicat astazi, guvernul irlandez a anuntat ca maine va depune o contestatie oficiala la Curtea Europeana de Justitie pentru a scapa Apple de aceste acuzatii.

Comisia Europeana a descoperit ca Apple a platit taxe pe profit de doar 0.005% in 9 ani de activitate, fata de 12.5% cat platesc restul companiilor locale. In aceasta idee, desi unii irlandezi au avut locuri de munca, guvernul nu a castigat mai nimic de pe urma banilor care au ajuns in conturile irlandeze ale companiei Apple.

Totusi, lupta irlandezilor nu este doar pentru Apple, ci si pentru restul marilor corporatii care isi desfasoara afacerile din tara si beneficiaza de facilitati similare. Irlanda este un fel de paradis fiscal pentru anumite companii foarte mari, iar irlandezii incearca sa mentina acest statut, insa le va fi din ce in ce mai greu sa faca asta in fata Comisiei Europene.

“The government fundamentally disagrees with the European Commission’s analysis and the decision left no choice but to take an appeal to the European Courts and this will be submitted tomorrow.”

apple-evaziune-fiscala

 • Mai mult ca sigur.

 • unixes

  Sa le dea in cap si Apple sa plateasca. Asta e vrajeala ieftina a Irlandei… In felul asta orice tara poate atrage companii care sa plateasca taxe mici sau deloc dar sa ofere locuri de munca. Dar pentru asta exista Panama, Insulele Cayman, etc etc, Europa nu functioneaza pe asemenea principii.

 • Claudiu Daniel

  “UN FEL ” NUU !! ESTE un PARADIS !

 • Claudiu Daniel

  Ma bucur ca a ti inteles si voi! Cu cateva luni in urma credeati ca nu va fi posibil !!

 • Viorel Predatorul

  Ce nu înțeleg unii europeni este faptul că mai puțini bani la PIB-ul Irlandei înseamnă mai puțini bani la bugetul UE, ceea ce înseamnă mai puține resurse financiare pentru crestere economică în spațiul UE.
  Nu trebuie să fii hater ca să vezi că Apple a beneficiat de niște drepturi, fără să respecte niște obligații aferente, și nu e vorba de mărunțiș, ci de multe miliarde de euro neplătite grație unor inginerii financiare sofisticate. Nu e vorba de greșeală neintenționată, ci dimpotrivă.

 • Mihai V

  Japca marca Apple, stil american