Orange are cel mai rapid internet mobil din Romania

Orange are cel mai rapid internet mobil din Romania, conform ANCOM, Vodafone plasandu-se pe pozitia a doua, urmat de Telekom si Digi Mobil.

Orange are cel mai rapid internet mobil din Romania conform celor de la ANCOM, operatorul de telefonie mobila avand un avans considerabil in fata concurentilor. Statisticile privind viteze de internet mobil din Romania au fost preluate de catre ANCOM de pe website-ul propriu pentru testarea vitezelor de internet in tara noastra, Netograf.

Foarte putina lume foloseste Netograf, insa ANCOM trebuie sa isi justifice cumva investitia in platforma, asa ca publica in mod regulat statistici de acest gen. Orange este in topul operatorilor de telefonie mobila din Romania, in ceea ce priveste viteza de internet, de cateva trimestre fiscale, iar realitatea este ca informatiile celor de la ANCOm sunt in concordanta cu realitatea.

Conform ANCOM, viteza medie a internetului mobil al Orange se ridica la 37 Mbps, viteza medie pentru upload fiind de aproape 13 Mbps, deci de 3 ori mai mica. In cazul celor de la Vodafone viteza internetului mobil atinge 30 Mbps pentru download si 15 Mbps pentru upload, operatorul stand mai bine pe partea de incarcare de date din terminale.

Orange are cel mai rapid internet mobil din Romania

Pe locul al treilea in top regasim operatorul de telefonie mobila Telekeom, acesta avand o viteza medie a internetului mobil de 20 Mbps pentru download si 10 Mbps pentru upload. In cazul Digi Mobil viteza internetului mobil este de numai 12 Mbps pentru download si 2.3 Mbps pentru upload, in concordanta cu performantele foarte proaste ale operatorului.

Internet mobil
Viteza medie reală download
Viteza medie reală upload
Orange România
37,8 Mbps
12,96 Mbps
RCS&RDS
11,29 Mbps
2,33 Mbps
Telekom România Mobile Communications
19,79 Mbps
9,86 Mbps
Vodafone România
29,64 Mbps
14,62 Mbps

Dupa cum va spuneam, aceste statistici ale ANCOM se bazeaza pe un numar redus de teste facute prin platforma Netograf, aceasta nefiind nici pe departe la fel de utilizata precum cea speedtest. Avand in vedere ca speedtest doar vand datele inregistrate din teste, nu vom vedea prea curand statistici de acolo pentru a sti care este situatia reala a internetului mobil in Romania.

Voi ce parere aveti, are ANCOM dreptate in ceea ce prezinta ?