Sute de milioane de telefoane Android spioneaza utilizatorii

Sute de milioane de telefoane Android spioneaza utilizatorii pentru chinezi multumita software-ului Adups.

Platforma Android este facinanta pentru ca in fiecare zi afli cum iti este calcata in picioare intimitatea pentru ca ai facut prostia de a cheltui o suma mica de bani pe un smartphone ieftin. Noaptea trecuta au fost dezvaluite informatii conform carora sute de milioane de smartphone-uri Android au un software care spioneaza utilizatorii si trimite datele in China.

Adups se numeste software-ul respectiv, el fiind capabil sa citeasca toate mesajele, sa preia informatii privind locatia noastra, sau sa ia date din agenda de contacte, printre altele. Toate aceste informatii sunt transmise catre servere din China, asta desi software-ul trebuia doar sa preia date si sa le transmita anonimizate pentru a ajuta producatorii de smartphone-uri sa faca terminalele mai bune.

BLU, Huawei, sau ZTE se numara printre producatorii care folosesc acest software, primii afirmand ca au lansat o actualizare ce il elimina din propriile produse. Ceilalti doi n-au spus nimic deocamdata, insa compania din spatele Adups nu vede aceasta colectare de date ca fiind o problema, greseala, conform lor, stand in faptul ca terminale cu acest software au ajuns pe pietele din SUA.

Sute de milioane de telefoane Android spioneaza utilizatorii

Practic, Adups sustine ca este ok sa spionezi pe oricine, atat timp cat nu o faci cu americanii, iar asa au aparut primele acuzatii de spionaj indreptate impotriva guvernului din China. In momentul de fata se estimeaza ca aproximativ 700 de milioane de terminale Android ar contine acest software al Adups si ca datele utilizatorilor sunt transmise in China.

Adevarul este ca o persoana care cumpara produsele BLU, Huawei, sau ZTE, probabil nu se gandeste foarte mult la cat de bine protejeaza aceste produse intimitatea datelor. In aceasta idee, este greu de crezut ca foarte multi posesori de smartphone-uri Android ieftine se vor plange din cauza acestei probleme, insa lumea intreaga va sti despre ea.

“Security contractors recently discovered preinstalled software in some Android phones that monitors where users go, whom they talk to and what they write in text messages. The Chinese company that wrote the software, Shanghai Adups Technology Company, says its code runs on more than 700 million phones, cars and other smart devices.”

Acestea fiind spuse, platforma Android este libera si oricine poate fura prin ea, chinezii adunand cel mai probabil cantitati enorme de date de la clientii naivi.

android-spionat