Profitul Apple scade din cauza iPhone cu ecrane de 5.5 inch

Fie ca va vine sa credeti, sau nu, profitul generat din vanzarea de terminale iPhone a scazut constant din 2012 si pana in prezent, in ciuda a tot ceea ce crede lumea. Graficul de mai jos a fost realizat de catre analistii americani si in baza sa se poate observa ca profitul companiei Apple a inceput sa scada din anul 2013, cand a lansat pe piata iPhone 5S si iPhone 5C.

Urmatorii ani au adus scaderi constante ale profitului, iar analistii pun acest lucru pe seama lansarii smartphone-urilor care au ecrane de minim 5.5 inch. Daca in 2009 57.7% din pretul unui iPhone era reprezentat de profitul Apple, in 2016 doar 40.8% din aceasta suma reprezinta profitul pe care il inregistreaza compania americana din vanzarea acestor produse.

Apple cheltuie mai multi bani cu productia terminalelor iPhone care au ecrane de minim 5.5 inch, iar asta ii afecteaza profitul generat de catre ele. Cei din Cupertino ar fi trebuit sa creasca preturile de vanzare ale iPhone la valori mult mai mari decat cele din prezent, insa mediul extrem de competitiv din piata smartphone, o impiedica sa faca asta.

Desi Apple vinde unele dintre cele mai scumpe smartphone-uri dintre toti producatorii, iata ca profitul sau este totusi mai mic de la an, la an. Chiar si asa, in T3 2016 Apple a incasat aproape tot profitul producatorilor de smartphone-uri, iar asta desi nu a avut si cele mai mari vanzari dintre toti producatorii de pe pietele globale.

“Depending on price increases, larger screens could increase ASPs. However, margins might decline if build cost increases outstrip higher prices. Apple could end up selling Plus phones at closer to regular size prices. We believe accrual levels are still too low relative to claims and expect an increase in FQ1, which we think may limit upside potential to gross margin from warranties. On a rolling 24-month basis, claims per unit have been relatively steady, while accruals per unit have decreased, which suggests, to us, a greater likelihood of increased to accruals.”

profit-iphone-apple

9 COMENTARII

  1. Este ok. Sa speram ca mai bine de anul viitor maresc pretul ca sa aiba acelasi profit, si sa nu renunte si sa inchida portile

  2. 2009 era pe vremea lui 3GS! Una e sa ai 57.7% profit la una bucata iPhone si sa vinzi 5 milioane si alta e sa ai 40.8% profit si sa vinzi 15 milioane! Oare cum e mai bine,sa vinzi mai puțin cu marja de profit mare sau sa vinzi mai mult cu marja de profit puțin mai mic?

  3. Mie personal nu mi se pare că Apple face suficient pe partea smartphone
    Apple cheltuie mai multi bani cu Iphone de 5,5 inch? Mare brânză , oare producătorii android cat cheltuie cu smartphone uri de 5, 7 si 6 inch , având si hardware superior?
    Apple vrea ieftin si sa vanda scump , nu vor să facă nimic inovator , doar au vorbe si brevete închise în sertare
    Apple vrea să tragă de niste chestii ani de zile și să crească constant prețul ca să fie acționarii mulțumiți și în final utilizatorii să se mulțumească doar că dețin Apple , mărul , ATAT

  4. Si se mai miră unii de ce Iphone nu are cele mai bune componente hardware , deși Apple sta pe munții de banii
    Cat de lacomă e Apple nimeni nu va știi vreo data ….cat trebuie ca prețul unui Iphone să fie ? 1200 dolari în varianta de baza să fie Apple mulțumită?
    Piața smartphone este una foarte acerbă si obliga producătorii să aducă produse mai bune si preturi competitive

  5. @anfetamin e printre putinii de aici care gandeste inainte sa spuna ceva. E mare lucru in ziua de azi sa ai creier si sa stii sa-l folosesti.

  6. Ai si tu dreptatea ta, si e clar ca per total, poti castiga mai multi bani vanzand mai mult cu profit unitar mai mic.
    Totusi nu uita ca productia de 5 milioane inseamna mai putine resurse angajate decat productia a 15 milioane. Asta inseamna ca la 15 milioane sunt mai multi actionari care dau imprumuta resurse companiei, si profitul ala mare in suma absoluta trebuie impartit la mai multe guri. Per total, mai putini actionari au mai mult din 5 milioane de bucati vandute.
    Afacerea asta nu este proprietatea unui singur om, si sunt sute de mii de actionari care vor partea lor de profit.

  7. Oh, cat adevar scrii George!! Apple face foarte multi bani daca reuseste sa obtina Gross Margin de 40%. Apple vrea sa cumpere ieftin si sa vanda scump, ori asta merge cand produsul este absolut nou pe piata, si consumatorii prefera sa plateasca un pret superior pentru a-l avea. Nu poti vinde la nesfarsit un produs matur mai scump decat vinde piata.

    Daca maine ar aparea un automobil ca functioneaza prin levitatie si ar folosi energie solara, clar ca acel automobil ar putea costa lejer 1 milion de euro, si s-ar gasi destui clienti care ar vrea sa aiba “ultimul racnet”. In 10 ani, ar aparea si alte automobile, poate chiar mai performante, mai sigure, etc si este clar ca prima generatie nu s-ar mai vinde la 1 milion pentru ca piata ar geme de produse concurente.