Asa arata bateria smartphone inainte de a exploda

Asa arata bateria smartphone inainte de a exploda, cercetatorii scanand cu raze X componenta inainte de a ceda.

Pentru ca toamna a fost inundata de stiri ale terminalelor Galaxy Note 7 care explodau din cauza bateriilor folosite de catre Samsung, unii cercetatori s-au gandit sa analizeze putin problema. Nu pe cea a Galaxy Note 7, ci problema bateriilor care se umfla si explodeaza dupa ce suficient de mult stres este aplicat asupra lor in timpul incarcarii.

Cercetatorii au luat cateva baterii si le-au scanat cu raze X inainte de a le trece prin teste menite sa duca bateriile la limitele rezistentei prezise de catre producator. Dupa fiecare serie de teste, cercetatorii au scanat de fiecare data bateriile pentru a vedea cum se modifica straturile din interiorul acestora, iar imaginea de mai jos ne arata totul cat se paote de bine.

In prima imagine vedeti bateria inainte de a incepe testele, in cea de-a doua bateria dupa cateva teste, iar in ultima imagine puteti vedea bateia umflata, inainte de a exploda. De la prima si pana la ultima imagine exista foarte multe diferente in ceea ce priveste spatiile ocupate de catre aer in interiorul bateriei dupa testele complexe.

Dupa testarea indelungata a bateriilor, in interiorul sau s-au format mai multe “goluri de aer” intre straturile bateriei, acestea sugerand faptul ca ea urmeaza sa explodeze. Practic, din cauza supraincalzirii, lichidul din interiorul bateriei se transforma in gaz, iar asa aceasta se umfla si scoate flacari, distrugand terminalul, dar poate chiar mai mult decat atat.

Mai multe detalii puteti gasi in aceasta lucrare publicata de catre cercetatori.

interior-baterie-exploie