Presedintele Apple va fi audiat de reprezentantii Uniunii Europene

Presedintele Apple, Tim Cook, urmeaza sa fie prezent la o audiere pe care reprezentantii Uniunii Europene au programat-o in luna ianuarie. Motivul organizarii sale are la baza decizia Comisiei Europene de a ii cere Irlandei sa recupereze 13 miliarde de dolari de la Apple, suma reprezentand impozite neplatite de-a lungul a 10 ani.

Informatia privind prezenta sa la aceasta audiere a fost oferita de catre un membru al Parlamentului Irlandei, iar totul este cat se poate de normal. Tim Cook a fost audiat inclusiv de catre Senatul SUA dupa ce Apple a fost acuzata ca ascunde bani in conturi din strainatate pentru a evita plata impozitelor in SUA.

Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca Irlanda ar fi incalcat legislatia comunitara prin aranjamentele fiscale care ii permit companiei Apple sa plateasca impozite mai mici decat in alte tari europene. Tim Cook va trebui sa isi apere compania in fata acestor acuzatii, sa cum a facut si in SUA, desi exista sanse destul de mici ca plata acelor bani sa fie evitata.

In ciuda acestui lucru, Irlanda sustine pozitia companiei Apple si afirma ca aranjamentul sau este complet legal, dar acest lucru este foarte normal. Guvernul irlandez a reusit sa se laude cu crearea multor locuri de munca prin aceasta colaborare, compania Apple avand mii de angajati in tara si platind impozite serioase pentru ei.

Acestea fiind spuse, presedintele Apple va avea foarte multe explicatii de dat in fata autoritatilor pentru sutele de miliarde de dolari de profit pentru care s-au platit impozite de 0.0005%.

“Pearse Doherty, Sinn Féin’s spokesman on finance and a member of the committee, said there was a strong likelihood that Mr Cook would be willing to appear before the committee given the gravity and implications of the ruling. We will be particularly keen to ask Mr Cook and other senior Apple managers about their appearance at US congressional hearings where they admitted that Apple’s effective tax rates for its subsidiaries in Ireland was 2 per cent, well below the headline corporate tax rate of 12.5 per cent.”

tim-cook-uniunea-europeana