Google isi spioneaza angajatii, impune multe interdictii interne

Un proces intentat recent in mod anonim de catre un manager al companiei Google dezvaluie faptul ca viata in interiorul companiei nu este chiar atat de “roz” precum credeau unii. Mai exact, cei de la Google si-ar spiona angajatii si i-ar forta sa semneze contracte ilegale care ii impiedica sa dezvaluie orice fel de informatii din companie, chiar si catre soti/sotii.

Mai exact, Google isi obliga angajatii sa nu dezvaluie activitatile ilegale din cadrul companiei, desi din punct de vedere legal sunt obligati sa faca asta. Mai mult, in cazul in care ei sunt ofertati de catre o alta companie, li se interzice sa specifice salariul pe care il castiga la Google, sau ce fel de experienta au avut in timp ce au lucrat in cadrul companiei din Mountain View.

Interdictiile sunt atat de stupide incat Google nu vrea ca angajatii sa le spuna nici macar sotilor/sotiilor daca seful lor este incompetent si ar putea sa isi indeplineasca mai bine indatoririle de serviciu. Angajatul care a initiat acest proces sustine ca aceste contracte de confidentialitate pe care Google le impune sunt in realitate ilegale, conform legislatiei din California.

Google isi spioneaza angajatii, impune multe interdictii interne

Mai mult decat atat, Google le interzice angajatilor sa vorbeasca si despre posibile defecte ale produselor. Toate aceste interdictii, inclusiv cele privind incalcarea legii, se aplica si la email-uri interne, deoarece in cazul initierii unui proces, aceste conversatii ar putea deveni dovezi care ar avea drept rezultat pierderea procesului de catre Google.

“The policies even prohibit Googlers from speaking to their spouse or friends about whether they think their boss could do a better job. Google restricts what Googlers say internally in order to conceal potentially illegal conduct. It instructs employees in its training programs to do the following: “Don’t send an email that says, ‘I think we broke the law’ or ‘I think we violated this contract.’”

Acestea fiind spuse, viata la Google nu este chiar atat de placuta precum ar vrea compania ca persoanele din exterior sa creada, iar asta in conditiile in care alte companii, inclusiv Apple, procedeaza cel mai probabil exact la fel.