WhatsApp – asa pot fi interceptate mesajele si apelurile

WhatsApp are o vulnerabilitate care permite interceptarea mesajelor si a apelurilor VoIP, iar in acest articol puteti vedea o demonstratie a ei.

WhatsApp se afla in mijlocul unui imens scandal de saptamana trecuta, el aducand in discutie o vulnerabilitate care permite interceptarea mesajelor si apelurilor VoIP. Aplicatia WhatsApp are implementat un sistem care permite securizarea mesajelor folosind o retea securizata, insa un cercetator in securitate informatica a descoperit ceea ce numeste el a fi o vulnerabilitate.

Mai exact, in cazul in care cheia de criptare a conversatiilor WhatsApp, fara de care mesajele nu pot fi interceptate, se schimba la unul dintre interlocutori, mesajele trimise de acesta nu sunt blocate, ci trimise. Prin aceasta modificare, ele pot fi interceptate de catre WhatsApp si pot fi puse inclusiv la dispozitia autoritatilor intr-o investigatie penala.

Notificati in legatura cu problema, reprezentantii Facebook au afirmat ca aceasta nu este o problema a WhatsApp, ci o functionalitate normala. Mai mult decat atat, creatorii sistemului de securitate folosit de catre WhatsApp, si implicit de catre aplicatia Signal, sustin compania Facebook si spun ca totul este cat se poate de normal, desi aplicatia Signal nu are vulnerabilitatea.

WhatsApp – asa pot fi interceptate mesajele si apelurile

Pentru a demonstra cum poate fi exploatata vulnerabilitatea WhatsApp, cercetatorul in securitate informatica a publicat doua clipuri video in care ne arata totul. El demonstreaza cum pot fi interceptate mesajele WhatsApp, dar si apelurile VoIP care pot fi facute prin intermediul aplicatiei, deci practic ea este vulnerabila cu totul.

Diversi experti in securitate informatica sustin fie WhatsApp si Facebook, fie cercetatorul care a descoperit problema si a cerut ca ea sa fie rezolvata. In aceasta idee, utilizatorii raman fara un raspuns clar cu privire la problemele pe care WhatsApp le are in momentul de fata si fara sa stie daca se pot folosi de aplicatie fara frica de a avea mesajele interceptate.

Avand in vedere marea controversa din spatele acestei probleme a platformei WhatsApp, este greu de spus in ce masura se va da un raspuns clar cu privire la vulnerabilitate. Cei de la WhatsApp si Facebook vor sustine in continuare ca totul este normal, chiar daca vor aparea o varietate de dovezi care sa sustina exact contrariul a ceea ce spun ei.