Apple – beneficii de miliarde de dolari de la Qualcomm pentru iPhone

Dimineata v-am spus ca Apple ar fi fost fortata de catre Qualcomm sa ii foloseasca modem-urile in terminalele iPhone lansate pe piata intre 2011 si 2014. Acuzatiile sunt facute de catre o agentie guvernamentala americana, aceasta initiind un proces impotriva celor de la Qualcomm, acuzandu-i ca au procedat la fel si cu alti producatori, inhiband in acest fel concurenta si posibilitatea competitorilor de a-si vinde produsele.

Acum aflam ca in intelegerile cu Apple, cei de la Qualcomm ar fi oferit reduceri de cateva miliarde de dolari pentru ca produsele lor sa fie folosite in iPhone si iPad. Mai exact, Apple ar fi primit reduceri de miliarde de dolari la modem-uri daca ar fi folosit doar produsele Qualcomm in terminalele iPhone si iPad lansate intre 2011 si 2013 pe piata.

Aceste reduceri ar fi acoperit partial sumele de bani pe care Apple ar fi trebuit sa le plateasca pentru a licentia tehnologiile Qualcomm prin folosirea modem-urilor sale in iPhone si iPad. Practic, Qualcomm a vrut exclusivitate in iPhone si iPad in ceea ce priveste modem-urile sale, insa aceste intelegeri s-ar fi intins din 2011 si pana in 2016, Apple fiind obligata sa cumpere doar modem-uri Qualcomm.

Acum autoritatile considera ca Qualcomm a gresit in mod grav cu modul in care a actionat, diversi competitori avand probleme in a-si vinde produsele si a se dezvolta din aceasta cauza. Cei de la Intel au reusit totusi sa rupa legatura dintre Apple si Qualcomm in 2016, iar ea s-ar putea extinde in 2017 la alte produse.

“In all, Qualcomm’s 2011 and 2013 agreements with Apple provided for billions of dollars in conditional rebates from Qualcomm to Apple. Under these agreements, Qualcomm provided Apple large lump sum payments that constituted partial relief from Qualcomm royalties. Qualcomm conditioned this relief on Apple’s exclusive use of Qualcomm baseband processors in new iPhone and iPad models.”

iphone-apple-qualcomm