Apple fortata de Qualcomm sa-i foloseasca modem-urile in iPhone

Un nou scandal a izbucnit in cursul zilei de ieri in SUA si desigur ca are la mijloc Apple si terminalele sale iPhone, insa de aceasta data autoritatile americane apara Apple. Mai exact, agentia guvernamentala Federal Trade Commission a depus o plangere impotriva companiei Qualcomm acuzand-o ca a folosit tactici anticoncurentiala pentru a a ramane cel mai mare furnizor de chip-uri modem pentru smartphone-uri.

Plangerea celor de la FTC afirma ca Qualcomm s-a folosit de pozitia de lider si portofoliul de brevete de inventie pentru a impune conditii anticoncurentiala clientilor care-i cumpara produsele. Cei de la FTC descriu o intelegere conform careia Apple este obligata sa foloseasca doar modem-uri Qualcomm intre 2011 si 2016 pentru a beneficia de preturi mai mici pentru licentierea unor tehnologii.

Realitatea este ca abia in 2016 Apple a ales sa foloseasca si modem-uri Intel in terminalele sale iPhone, insa acestea s-au dovedit a fi inferioare din punct de vedere tehnologic. Diverse teste au aratat ca modem-urile Qualcomm au performante mult mai bune decat cele Intel, iar clientii s-au dovedit a fi nemultumiti de schimbarea facuta de Apple.

Apple fortata de Qualcomm sa-i foloseasca modem-urile in iPhone

FTC sustine ca Qualcomm este acuzata ca refuza sa-si licentieze brevetele standard esentiale, pe care conform legii trebuie sa le licentieze la preturi mai mici decat in cazul altor brevete. Refuzul vine doar daca un client refuza sa cumpere si chip-uri modem in acelasi timp, iar cei care aleg aceasta cale ajung sa plateasca mai mult pe componente daca aleg produsele unui competitor Qualcomm.

“Qualcomm precluded Apple from sourcing baseband processors from Qualcomm’s competitors from 2011 to 2016. Qualcomm recognized that any competitor that won Apple’s business would become stronger, and used exclusivity to prevent Apple from working with and improving the effectiveness of Qualcomm’s competitors.”

FTC afirma ca Qualcomm stia ca daca va pierde Apple ca si client, compania care ii va vinde chip-urile modem va deveni mai puternica decat ea, asa ca a obligat-o sa nu o paraseasca. In aceasta idee, Apple ar fi fost impiedicata sa foloseasca produse superioare celor ale Qualcomm, aceasta metoda de lucru fiind anticoncurentiala, conform autoritatilor americane.

In plangerea depusa la o instanta americana, cei de la FTC au cerut ca Qualcomm sa fie impiedicata sa mai actioneze in acest mod, iar compania a oferit si un raspuns. Ea sustine ca plangerea FTC este bazata pe o teorie legala gresita, care nu are suport economic si are conceptii gresite cu privire la industria telefoniei mobile.

Qualcomm afirma ca nu a amenintat vreo companie ca nu ii va vinde chip-uri modem daca nu licentiaza si tehnologii de la ea, asa ca vorbim despre un proces de lunga durata care ar putea fi extrem de interesant.

“This is an extremely disappointing decision to rush to file a complaint on the eve of Chairwoman Ramirez’s departure and the transition to a new Administration, which reflects a sharp break from FTC practice. In our recent discussions with the FTC, it became apparent that it still lacked basic information about the industry and was instead relying on inaccurate information and presumptions. In fact, Qualcomm was still receiving requests for information from the agency that would be necessary to an informed view of the facts when it became apparent that the FTC was driving to file a complaint before the transition to the new Administration. We have grave concerns about the two Commissioners’ decision to bring this case despite a lack of evidence supporting the allegations and theories in the complaint. We look forward to defending our business in federal court, where we are confident we will prevail on the merits.”

apple-modem-iphone-qualcomm

1 COMENTARIU