Prima Pagina Apple Comisia Europeana vrea mai multi bani de la Apple

Comisia Europeana vrea mai multi bani de la Apple

Vara trecuta Comisia Europeana a socat foarte multa lume cand a afirmat ca Apple trebuie sa plateasca 13 miliarde de euro sub forma de impozite datorate retroactiv. Surpriza si mai mare a fost data de acuzatiile de evaziune fiscala facute impotriva Apple, Comisia Europeana cerand Irlandei sa ceara banii de la Apple, avand in vedere ca subsidiarele acuzate de toate acestea au sediile in tara.

Acum, Comisia Europeana inca mai analizeaza situatia pentru a stabili sumele finale pe care compania Apple le datoreaza, iar dobanzile pentru aceste impozite s-ar ridica la 1.5 miliarde de euro. In total Comisia Europeana i-ar putea cere companiei Apple sa plateasca 14.5 miliarde de euro pentru incasarile si profitul generate in Europa intre 2004 si 2011.

Apple si Irlanda au “facut echipa” impotriva Comisiei Europene si au facut apel impotriva acestei decizii, insa procesul va fi unul de foarte lunga durata. Partea si mai interesanta este ca Irlanda trebuie sa stabileasca suma finala care ar fi datorata, deci cele 13 miliarde de euro s-ar putea transforma intr-o cifra mai mica, sau poate chiar mai mare.

Comisia Europeana a impus initial ca banii sa fie platiti pana la data de 3 ianuarie, insa desigur ca acest lucru nu s-a intampalt, dar autoritatile irlandeze spun ca nu exista probleme. Ei afirma ca reprezentantii Comisiei Europene sunt multumiti de progresul facut de catre autoritati in acest caz, asa ca va fi interesant de vazut la ce suma se va ajunge in final.

“European Union competition watchdogs ordered Ireland to claw back a record 13 billion euros ($13.9 billion) plus interest in unpaid taxes from the iPhone maker last August, covering the years 2003 to 2014. In a worst-case scenario, the interest payment could ultimately approach 1.5 billion euros, bringing the total bill close to 14.5 billion euros.”

Apple va lupta pana in ultimul moment si va epuiza toate caile legale pentru a evita plata unei sume atat de mari catre Comisia Europeana pentru veniturile si profitul sau. Desi cei din Cupertino au fara discutie bani pentru a plati tot ceea ce li se cere, realitatea este ca nu o vor face pentru ca vor stabili un precedent periculos pentru industrie.

apple-comisia-europeana-taxe

 • Srb Srb

  Normal, cand esti mare toti vor bani de la tine

 • V.P

  In Italia au platit 320 miliane pentru a scapa de acuzatiile de evaziune fiscala asa ca in cazul asta vor scate din buzunare tot ce-au furat .

 • lucian84

  Toate companiile precum și toate categoriile de oameni trebuie sa se supună legilor in vigoare !!!

 • iulian75

  Stai liniștit ca nu ar plăti ei dacă nu ar fi cu musca pe căciula

 • Cristi

  Nu e vorba ca ar “vrea” Comisia Europeana ceva, rolul acesteia este de a veghea asupra respectarii legilor si tratatelor Uniunii Europene. Fie ca esti Apple, fie ca esti altcineva, daca inclaci legile trebuie sa platesti. Apelul doar va intarzia decizia finala, dar cu siguranta vor raspunde, ba chiar le vor creste dobanda, mai bine ar plati si gata, dar nu vor sa recunoasca, mi se pare ca mai urat e sa contesti iar in final sa se dovedeasca ca tot esti vinovat.

 • Alex S.

  Hoti cu acte in regula 😂

 • Leo MC

  Nicio problema, Irlanda n-are decât sa plătească din propriile buzunare partea pe care ar fi datorat-o către UE (către mine și prietenii unguri, cehi, finlandezi etc), sa plătească și niște amenzi pentru încălcarea aquis-ului, să i se recalculeze întinderea drepturilor la fondurile europene (dat fiind faptul ca ar fi avut un alt PIB) și totul va fi bine pentru toți.
  Ah, și sa nu mai aibă voie sa încheie acorduri bilaterale care sa ofere derogări de la plata procentului de impozitare legal.

 • real

  stati linistiti ca nu o sa plateasca cat cere ce
  o sa plateasca un sfert di suma calculata platita in x rate
  asa o sa fie toata lumea fericita.
  asa se procedeaza peste tot in europa (vb la nivelul asta)