Apple da Qualcomm in judecata in China

Batalia legala dintre Qualcomm si Apple a fost extinsa astazi si la China, compania din Cupertino initiind un nou proces impotriva celor de la Qualcomm in aceasta tara. Apple acuza Qualcomm si acolo ca a santajat-o sa-i licentieze unele tehnologii pentru a-i putea cumpara produsele, cerand despagubiri de 145.3 milioane de dolari in baza vanzarilor iPhone in tara.

Apple reclama exact aceleasi probleme precum in cazul procesului din SUA intentat saptamana trecuta, acuzand Qualcomm ca a abuzat de pozitia dominanta pe care o are pe piata producatorilor de modem-uri pentru terminale mobile. Apple cere ca acele despagubiri sa ii fie platite, dar si ca Qualcomm sa renunte la aceste tactici in colaborarea cu ea.

Cei de la Qualcomm au raspuns spunand ca Apple incearca doar sa obtina preturi mai bune pentru produsele pe care le cumpara pentru iPhone si iPad. Ei sustin ca Apple a avut parte de termeni similari cu altii acceptati de peste 100 de alti producatori chinezi, dar asta nu inseamna ca Qualcomm nu a incercat sa-i santajeze si pe ei.

Suma ceruta de catre Apple in China de la Qualcomm este de 7 ori mai mica decat cea ceruta in SUA, asa ca vorbim despre vanzari substantial ma imici decat in propriul teren. Avand in vedere ca aceste procese abia au fost deschise, va trece foarte mult timp pana cand vom avea si o hotarare in prima instanta pentru vreunul dintre ele.

“Apple Inc filed a lawsuit against Qualcomm Inc in Beijing, alleging the chip supplier abused its clout in the chip industry and seeking 1 billion yuan ($145.32 million) in damages. Apple also filed a second lawsuit against Qualcomm which accused it of failing to live up to promises made to license “standard essential patents” broadly and inexpensively.”

apple-qualcomm-china