iPhone si-a pierdut suprematia pentru prima oara in 5 ani

Terminalele iPhone ale companiei Apple nu mai sunt la fel de populare precum erau in trecut, sau cel putin asta sugerea o companie numita Counterpoint Research. Conform acesteia, vanzarile iPhone in SUA au scazut atat de mult incat pentru prima oara in 5 ani, un model al iPhone nu a fost cel mai bine vandut smartphone in tara.

Daca pana la iPhone 6S fiecare model nou al iPhone ocupa prima pozitie in topul celor mai bine vandute modele de smartphone-uri, in 2016 lucrurile n-au stat asa. iPhone 6S s-ar fi vandut in 12 milioane de unitati in China in cursul anului 2016, iar in baza acestor cifre, el a fost intrecut de catre Oppo R9, care a inregistrat 17 milioane de unitati vandute.

Oppo R9 a insumat de unul singur aproape 4% din totalul vanzarilor de smartphone-uri in China in 2016, intrecand iPhone 6S, dar si multi alti competitori. In 2016 s-au vandut 465 de milioane de smartphone-uri in China, adica peste o treime din totalul la nivel global, iar cei de la Apple n-au avut parte de o evolutie atat de buna precum si-ar fi dorit.

Vanzarile Apple in China au scazut cu 21% in 2016 fata de 2015, asta in timp ce vanzarile Oppo s-au dublat, cele ale Vivo au crescut cu 78%, iar cele ale Huawei cu 21%. Cu vanzari in scadere, era normal ca Apple sa piarda si primul loc in topul celor mai populare modele de smartphone vandute in China, iar diferenta fata de Oppo este foarte mare.

“While the smartphone user base is at an all-time-high and maturing, still bulk of the popular models are still skewed towards mid-end which outs a cap on growth for players such as Apple. The key features which are driving smartphone market have been fast-charging, OLED displays, bigger batteries and dual cameras which were already available.”

Principalele probleme ale Apple vin din faptul ca majoritatea celor care au cumparat smartphone-uri in China in2016 au cautat terminale cu incarcare rapida, ecrane OLED, baterii mai mari si camere duale. iPhone 7 Plus a avenit cu o parte dintre noutati abia in toamna anului 2016, deci Apple a pierdut foarte mult in materie de vanzari si va continua sa piarda.

Daca in 2017 nu va implementa mai multe dintre functiile cautate in China, atunci vanzarile sale ar putea scadea si mai mult.

iphone-6s-scadere-vanzari-china

55 COMENTARII

  1. Oppo chiar e o firma cu viitor, și investește mult în camere și în tehnologii, au și o încărcare rapidă foarte buna. Vivo la fel, ei se axează mai mult pe sunet. Sunt firmele numărul 4 , respectiv 5 la nivel global, deși nu vând telefoane la nivel global.
    Problema lor e designul, pentru cumpărătorul chinez nu contează cine a venit primul cu ideea, se bucura dacă găsesc “acel ceva frumos” peste tot, iar firmele le oferă ce doresc

  2. Oamenii își cumpara iPhone odată la 2 ani, pe când pocnitori ca Hoppo Popo îți cumperi 3 pe an plus câte 2 la dușmani

  3. Minte ala de rupe :))) e cat se poate de clar scris in articol. Oamenii au cautat amoled, incarcare rapida, baterii mai mari. Apple nu ofera toate astea. E ft simplu.

  4. O sa aibă si ăștia sorta lui Saomi sau mai nou Lecopecotivi (mizeria aia falimentara LeTV sau cum naiba ii spune la plasticul ăla)

  5. Daca ar fi dupa logica lui. Apple a lansat in China Iphone 6, prima oara oficial. Iphone 6 a avut cele mai mari vanzari. Au trecut 2 ani, si avem Iphone 7/7+ deci trebuia sa rupa piata in 2, dupa logica tovarasului Kurtos Kalacs

  6. Desigur, săraci sunt destui si in SUA, in special imigranți, care se mulțumesc cu niște clone, așa cum săracii de la noi se bucura când își pot cumpara din ajutorul social câte un Samsung sau Huawei la 1 leu cu abonament de 30 de euro

  7. Politicile astea internaționale sunt cam irelevante pentru România:)) îmi place sa citesc știrile din zona Apple dar sincer nu ma afectează personal cu nimic;))nu ma interesează ca samsung….etc au vânzări, ssmd, atâta timp cât Apple îmi ofera ecosistemul lor!

  8. Nu minte, el chiar e sigur de ceea ce spune. Pur și simplu e un ignorant. Își dă cu părerea în subiectele in care e total pe lângă. Srb macar vorbește la mișto , le mai exagerează când se plictisește, dar e băiat isteț.

  9. Voi chiar va certati pe niste branduri de care se folosesc de VOI toti in fiecare zi. La ce s-a ajuns frate. Ow si daia nu mai pot eu ca in China tara tuturor ieftiniturilor nu se mai vine iphone bine. Logic ca a venit si ziua asta.. la cate miliarde de branduri de 2 lei au aia numai intr un singur domeniu ( copii fara valoare desigur) iphone nu a mai putut… deocamdata 🙂

  10. Poate că ne interesează să cunoaștem cat mai multe, poate că ne face plăcere să avem cunoștințe în domeniu, și BBK Electronics (treimea Oppo, Vivo și OnePlus) au un viitor strălucit. E o chestiune de timp până vor intra și în Europa (și atunci vor face și telefoane pe gustul nostru), OnePlus deja e foarte dorit pe aici.

  11. Cu mizeria de IOS din ce in ce mai praf nu are cum sa nu pice….nu mai zic de milioanele de probleme cu bateriile 6s pentru care s-au facut angajari suplimentare in appstore! Trebuie sa dea lovitura cu iphone 7s, 8, 8 plus!

  12. Intotdeauna vor exista in orice tara o multime de pomanagii care se vor multumi cu putin, cu niste cópii ieftine. Insa printre acestia vom gasi o multime de frustrati care vor invada forumurile pentru a-si varsa veninul impotriva acelora care prefera un produs original

  13. Prefera ce vrei…dar așa cum ai zis și tu, nu-ți mai vărsa veninul împotriva unor telefoane despre care cunoști doar numele (și nici pe ala bine) și că sunt din China.

  14. Mr. Tambourine Man poate tu iti iei o data la 2 ani si ti se pare normal si razi de aia saraci de isi ia huawei sau ce isi mai ia la 1 leu de le e drag, dar tu faci parte dintre ei doar ca esti un pic mai sus ??? eu de ex imi iau an de an pt ca imi place sa am mereu ce apare si pt ca ma plictisesc un am sa tin un tel.. ba chiar se intampla se le schimb 2 3 pe an ca le mai lovesc sa ma plictisesc de culoare.. by the way, vorbeam despre iphone, mereu ultimul model ? la 2 ani le schimba saracii aia de platesc abonamentul pt iphone si abia asteapta sa il prelungeasca.. e un fel de rata la telefon..

  15. Cui ii place ‘lumea’ asta a smartphon-urilor sa le schimbe și de 5 ori pe an. Iar cine nu, pentru Whatsapp și Facebook are de ajuns cu un huawei până crapă.
    Dar este cam “cocalaresc” sa te iei de cei care nu le schimba des, sau care au telefon mai slab, oricare ar fi motivul lor.

  16. Ce crește într-una trebuie să și scadă cândva. Tendința va continua câtă vreme Apple este în urma concurenței. Dacă în urmă cu câțiva ani produsele Apple aveau caracteristici revoluționare care le diferențiau de concurență, în prezent iPhone nu are nimic revoluționar, decât prețul exagerat de mare.
    În asemenea condiții, nu văd de ce consumatorul ar opta pentru iPhone.

    Rețeta de a rămâne pe linia de plutire este ca Apple să aducă iPhone-ul la aceeași nivel tehnologic precum produsele concurente: încărcare wireless, ecran OLED, încărcare rapidă, rezoluții 2K, un sistem iOS fără bug-uri, etc.
    Pentru a depăși concurența, Apple trebuie să inoveze și să fie prima cu tehnologiile pe care concurența să nu le aibă.
    Tin Cuc va avea un an taaaaare dificil.

  17. Dacă Apple scoate 3 versiuni de iPhone (7S, 7S Plus și 8X), atunci doar 8X va avea ecranul OLED. Din ce știu, 8X va fi disponibil în cantități limitate, așa încât nu văd cum ar putea salva vânzările în scădere.

    iPhone trebuie să vină cu un design total nou, poate fără buton fizic, să poți vorbi la el indiferent de poziția pe verticală, etc.

  18. Quality ? De de ani de zile Apple merge pe quantity .. de când mă știu am folosit numai iPhone asta datorită calității , mai ales al iOS-ullui. De la iOS 9 a început căderea liberă , sa lansat 10.3 beta 1 , sună promițător, Apple mi-a dat încă un mic motiv pentru a rămâne în ecosistem …

  19. “cópii”? Cu asemenea diacritice, e clar că ești Peter Kóvacs ungurul, sau Apple forever. Nu înțeleg de ce vezi “frustrarea” altora și nu o vezi pe a ta atunci când comentezi cu venin la articolele despre produsele Samsung…
    Get a life!

  20. Da , dar mă mulțumea și 7 oarecum .. apoi ziceam că 8.4 merge rău .. și am trecut la iOS 9 care este și va rămâne în amintirea mea cea mai proastă versiune de iOS !! Damn 🙁 ..

  21. Este Appleforever, cel care isi face cate un cont nou odata la 2 luni si se întoarce mereu sa comenteze anti-orice companie care nu e Apple.

  22. da pe partea de software au avut si ei probleme cu ios…dar tvos,macos merg f bine,iar calitatea produselor este acolo in trend

  23. Iar cu „revolționarul” ăsta…

    Redau aici o întrebare adresată în altă disuție:

    Cum adică “n-a venit cu vreo inovație”? Eu credeam că oamenii iau
    telefoane ca să comunice, iar când vor sa se uite la inovații, deschid
    televizorul pe Discovery.
    Ce inovații trebuia sa conțină iPhone de anul trecut?
    Ai wifi ac, ai suport pentru viteze 4G pe care probabil le vei atinge abia
    in următorii 2-3 ani, ai un ecran excelent, o camera de top (și alta cu
    inovații), îl poti stropi liniștit.
    Ce te nemulțumește? Carcasa asemănătoare cu alte carcase?
    Uite ca mie îmi place cum arată asta de pe 7 mai mult decât cea de pe 6s și
    îmi place mult noul Touch ID; vrei să-ți spun și despre sistemul taptic
    care este acum prin tot iOS și care nu se afla pe niciun alt telefon din
    piața? Te ajuta cu ceva faptul ca mie îmi plac toate astea?”

  24. Nu mă ajută cu nimic faptul că ție îți place un smartphone depășit tehnologic de altele. Cât despre dilema ta cu telefonul, nu cred că oamenii își doresc “telefoane”, ci “smartphone-uri”. La “telefon” doar vorbești și scrii SMS-uri, ori la “smartphone” faci lucruri de mii de ori mai complexe.

    Din lista aia a ta de caracteristici, există ceva care să departajeze iPhone-ul de un produs concurent premium? Toate au Wi-Fi, toate au suport pentru 4G,toate au ecrane excelente, și pe toate le poți stropi cu apă.
    Ce nu are iPhone sunt următoarele: posibilitatea de a avea VR (rezoluția este prea mică), un design depășit de 3 ani, o cameră bună, dar mai slabă decât a lui S7, încărcare wireless, încărcare rapidă, baterie mai mare, un screen/ ratio de toată jena, un timp de încărcare a bateriei jalnic.
    Lista poate continua… Tu crezi că oamenii nu văd astea? Cred că le văd, și vânzările o spun.

  25. Smartphone-ul a devenit noul telefon.

    Nu înțeleg de ce ar trebui ca iPhone sa se departajeze de alte telefoane (chiar dacă o face)?
    Utilizatorilor de telefoane mobile linse rupe de VR (eu n-o sa stau niciodată cu casca in sacoșa, doar-doar ori avea nevoie sa VR pe trecerea de pietoni sau la piscina; fac VR acasă, unde pot sa iau o casca serioasă, dedicată); designul telefoanelor împlinește anul acesta 10 ani: toate-s o sticla pe care dai cu degetul, in jurul căreia se pun componente; toate reproșurile ce tin de tehnologia din baterii sunt justificate, însă e prea putin ca sa spui ca iPhone se afla la un nivel tehnologic inferior.

  26. Bravo Leo: smartphone-ul a devenit noul telefon :)))))
    Autoturismul a devenit noua căruță, și toate autoturismele sunt la fel, că doar toate te duc de la A la B. Ca să fiu sincer, nu mă așteptam la asemenea idei din partea ta 🙁 Se pare că strugurii sunt acri, iar pentru unii sunt amari chiar.

    Toate femeile au ceva între picioare, dar cu toate acestea, nu toate sunt la fel. Unele femei se obțin mai greu, unele îți dau o satisfacție mai mare decât altele, etc.

    Indiferent de ceea ce crezi tu, este sigur că produsele se diferențiază între ele, iar iPhone-ul este inferior oricărui produs concurent. Asta văd consumatorii, și asta spun vânzările iPhone.
    Probabil manageri de la Apple au gândit la fel: “ce naiba să băgăm inovații, când toate smartphone-urile sunt o sticlă?”
    De aia iPhone evoluează greu, pentru că sunt fani ca tine mereu mulțumiți cu puțin 🙂

  27. Heath ma luai de el pt ca el se lua de altii mai putin avuti si se umfla ca il schimba la 2 ani ca si cum ar fi o realizare pt el.. ii dadui peste nas.. poate o dadui un pic in cocalareala dar o facui ca sa ii pot rsp in limba lui..

  28. Eu o ziceam așa la modul general, pentru ăștia care incep discuția vorbind despre “realizările” lor. Da, am văzut că il contra-atacai, ăștia înțeleg doar daca le explici pe limba lor

  29. Ce branduri care definesc adevarata calitatea al unui produs are china sau coreia ? Calitate nu bopo, coco, tzamtzung si alte gainarii …. heeeee??? daca imi spui ca samsung e calitate , te rog mai bine taci …..

  30. Când vine vorba de produse de top – iPhone, Galaxii, Pixeli etc – diferențele sunt făcute doar de detalii – e vorba de diferența dintre un 9g-tronic și un dsg; diferența dintre … unei femei model Victoria’s Secret și a unui iepuraș Playboy.
    Sigur că produsele sunt diferite, însă doar în felul în care fac lucrurile, în esența fiind foarte similare.

  31. Dragi certareti de p-aci!Exista 2 marci in lumea asta mare,cele mai bune in acest domeniu,si anume: 1.Apple si 2.restul lumii ?