Prima Pagina Romania Vanzarile de smartphone-uri au stagnat in T4 2016 in Romania

Vanzarile de smartphone-uri au stagnat in T4 2016 in Romania

T4 2016 nu a fost o perioada buna pentru vanzarile de telefoane mobile, smartphone-uri, casti si alte accesorii care au legatura cu comunicatiile mobile. Conform unui studiu derulat de catre cei de la GfK in Romania, vanzarile in T4 2016 au atins 273 de milioane de euro in tara noastra, cu doar 0.2% mai mari decat in T4 2015.

Cifra este oricum impresionanta pentru o tara precum a noastra si sugereaza faptul ca romanii cumpara masiv echipamente de comunicatii mobile. In acelasi context, intreaga piata electro-IT din Romania a crescut cu 2.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un total de 904 milioane de euro in T4 2016.

Interesant este ca interesul romanilor vis-a-vis de echipamentele de comunicatii mobile este intr-o continua scadere in ultimele 5 trimestre fiscale in Romania. De la o crestere de 33% inregistrata in T4 2015 fata de T4 2014, acum s-a ajuns la o crestere de doar 0.2% in T4 2016 fata de T4 2015, semn ca piata romaneasca s-ar apropia de saturatie.

In ceea ce priveste defalcarea vanzarilor, vorbim despre o crestere a vanzarilor de phablet-uri, dar si a castilor cu mirofon. Separat de aceste categorii de produse, cresterile procentuale au fost mai mici de 2 cifre pentru restul categoriilor, in cazul unora ele scazand, iar de aici rezulta aceasta crestere generala atat de mica pentru tara noastra.

“Vanzările de echipamente de comunicaţii (telefoane mobile simple, smartphone-uri, căşti şi alte accesorii) înregistrate în ultimul trimestru al anului tre­cut au însumat doar 273 mil. euro, res­pec­tiv un avans de numai 0,2% faţă de anul an­terior.”

vanzari smartphone romania t4 2016

 • Srb Srb

  Vine acuma 2017 cu noile revolutii si sigur va fi peste 2016

 • neogeox

  pai romanii si ar cumpara celulare si echipamente noi dar daca nu au ce vorbi la ele 🙂

 • Mircea Radulescu

  Restul sunt la negru.

 • Viorel Predatorul

  Ai avut “mare” dreptate si cu “previziunile” tale legate de noua linie de Macuri care ar fi putut salva vanzarile in scadere ale lui Apple! Din ce vad, flagshipul Macbook are vanzari slabute, si nu vad cum ar putea ca celelalte Macuri desktop sa creasca substantial vanzarile.

  Inca o data demonstrezi ca toate “previziunile” tale sunt facute la plesneala, iar atunci cand iti iese una, te bucuri ca o maimutica care a vazut o banana mare. Probabil ca ai experienta bucuriei cand vezi “banane” mari, nu stiu… Cert este ca ma intoxici cu actiunile de 115 dolari bucata, si ar trebui sa o lasi mai moale.

  Cat priveste vanzarile de smartphone-uri, vorbim despre o piata saturata, unde dinamica vanzarilor este mai dependenta de veniturile cumparatorilor decat de asa zisele revolutii pe care le visezi tu. In plus, orizontul de timp de cateva luni (cat mai ramane din 2017) este mult prea mic pentru ca o piata la nivel national sa se schimbe radical.

 • Srb Srb

  Hai dolofane lasa-ne cu come tariile tale kilometrice. Comentariul lung saracia omului. Piata saturata dar samsung si iphone de anul acesta va mai creste putin,o sa vezi si dupa aceea iar dai km de comentariu de bullshhit in loc sa scrii frumos scurt si la obiect, “ai avut dreptate” wow 3 cuvinte in loc de 100 mizerabile

 • Viorel Predatorul

  Vânzările Samsung vor crește cu siguranță, însă vânzările de iPhone Apple… poate vor vinde mai mult decât iPhone 4S. Să vedem 🙂