iPhone-urile au fost folosite pentru a ataca serviciul 911 in SUA

La sfarsitul anului trecut cateva centre 911 din SUA au raportat faptul ca au primit foarte multe apeluri de la diverse persoane care nu se aflau in pericol. Toate apelurile au venit in aceeasi perioada de timp, secunde unul de celalalt si s-a descoperit atunci ca un link malitios a stat la baza acestei probleme, insa abia acum aflam cat de grav a fost totul.

Desi initial se credea ca doar cateva sute de apeluri au fost primite de catre centrele 911, in realitate au fost 117,502 de apeluri. Totul a pornit de la un link distribuit pe retele de socializare, acesta deschizand o pagina cu un cod malitios care genera apelarea automata a serviciului de urgenta 911 doar de pe terminalele iPhone.

Investigand problema, autoritatile au descoperit ca acel link ce directiona lumea spre respectivul exploit a fost accesat de 117,502 de ori, deci se cred ca fiecare accesare a generat un apel. Avand in vedere usurinta cu care acest link a fost distribuit la scara larga, autoritatile sunt de parere ca un atac similar ar putea fi reprodus oricand.

iPhone-urile au fost folosite pentru a ataca serviciul 911 in SUA

In SUA exista 6500 de centre 911, insa doar 420 au software care el poate apara de asemenea atacuri, asa ca oricine ar putea genera un atac ce ar bloca partial serviciile de urgenta. Persoana care a distribuit respectivul link a facut-o din greseala, el creand codul malitios doar pentru a demonstra cat de periculos este.

Persoana respectiva a afirmat ca respectivul cod trebuia sa afiseze o alerta care sa atentioneze utilizatorul ca simpla accesare a link-ului va genera un apel la 911. Din pacate, codul a fost gresit, astfel ca toate terminalele iphone care au accesat link-ul au si apelat 911, iar acum persoana a fost acuzata de catre autoritati pentru haosul creat.

“If this was a nation-state actor that wanted to damage or disable 911 systems during an attack, they could have succeeded spectacularly. I don’t want to be alarmist, but it’s an emerging crisis.”

Avand in vedere pericolul existent pentru toata lumea, compania Apple a anuntat ca va lansa o actualizare pentru iOS care va rezolva problema, dar nu se stie cand va fi oferita.

iphone atac 911 sua