Qualcomm actioneaza Apple in judecata in SUA

Compania Qualcomm a decis sa actioneze Apple in judecata in SUA ca reactie la procesele pe care cei din Cupertino le-au deschis deja in cateva tari importante de pe planeta. Intr-o plangere de 134 de pagini, cei de la Qualcomm neaga acuzatiile companiei Apple privind santajul si fortarea de a licentia anumite tehnologii doar pentru a putea cumpara chip-urile modem pentru iPhone si iPad.

Qualcomm sustine ca Apple incearca sa o forteze sa-si reduca substantial preturile pentru componentele pe care le vinde pentru iPone si iPad, considerand ca preturile finale sunt cu mult mai mici decat cele normale. Qualcomm sustine ca Apple a inregistrat incasari de 760 de miliarde de dolari multumita vanzarilor de terminale iPhone in lumea intreaga si ca pentru asta ar trebui sa plateasca si taxe de licentiere pe masura.

Mai mult decat atat, Qualcomm acuza Apple ca a incalcat contractele incheiate si ca a intervenit in relatiile contractuale dintre Qualcomm si alte companii partenere. Apple este deasemenea acuzata ca a refuzat sa faca anumite plati catre Qualcomm ca parte a contractelor incheiate, cei din Cupertino fiind blamati si pentru presupuse afirmatii false pe care le-ar fi facut catre agentii guvernamentale.

Apple a afirmat in procesele sale ca modul in care actioneaza Qualcomm a afectat capacitatea sa de a isi produce si vinde produsele, insa Qualcomm sustine ca totul este de fapt din vina Apple. In final, cei de la Qualcomm sustin ca Apple nu si-ar fi putut crea terminalele iPhone si tabletele iPad fara chip-urile sale modem, iar ca dupa 10 ani de folosire a lor, refuza sa le recunoasca valoarea.

“Apple’s goal is clear — to leverage its immense power to force Qualcomm into accepting less than fair value for the patented technologies that have led innovation in cellular technology and helped Apple generate more than $760 billion in iPhone sales.”

Realitatea este ca Qualcomm si Apple colaboreaza de extrem de mult timp, iar modem-urile implementate in iDevice-uri au avut performante foarte bune care au ajutat compania Apple sa vanda atat de multe unitati. In final, procesele dintre cele doua companii se vor finaliza probabil cu o intelegere in afara instanatei, iar Apple va plati cel mai probabil sumele restante.

“Apple could not have built the incredible iPhone franchise that has made it the most profitable company in the world, capturing over 90 percent of smartphone profits, without relying upon Qualcomm’s fundamental cellular technologies,” Qualcomm said. “Now, after a decade of historic growth, Apple refuses to acknowledge the well established and continuing value of those technologies.”

qualcomm proces apple sua